18.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: Proljećna fešta “Primavera” od 10. do 12. maja

Primavera 2018.

Proljećna fešta “Primavera” biće održana sedmi put u Herceg Novom od 10. do 12. maja, i 29. je po redu stađunska fešta koju Udruženje Ruke organizuje od 2015. do danas.

-Primavera je proljeće, pa promovišemo, osim kreativnosti i zdravog odnosa prema sebi i okolini, upotrebu samoniklog bilja iz našeg okruženja, aktivnost u prirodi, što je i do sada bila posebnost ove fešte, ali ovoga puta pokrećemo i nove sadržaje, po uzoru na velike gradove i turističke destinacije koje čine sve da promovišu lokalne specifičnosti na zabavan način.

Radionica “Drugo proljeće” namijenjena je svim ženama od srednjih tridesetih pa do ranih sedamdesetih godina.

Kroz razgovor, praktične primjere i recepte oslonjene na prirodu, učesnice će imati priliku da razmijene iskustva i nauče kako, uz pomoć ishrane i zdravog životnog stava, prihvatiti i proći kroz menopauzu sa što manje teškoća.

Naša gošća će biti Snežana Fatić, nutricionistkinja, gastronom i žena koja ne priznaje granice ni ograničenja.

Radionica će biti održana u petak, 10. maja u prostoru “Kolektiv Novi” u centru grada od 18:00 do 19:30 i besplatna je za zainteresovane.

Primavera 2024.

Centralni dan fešte – subotu, 11. maj, otvoriće jutarnji čas joge u parku “Boke” koji je otvorenog tipa.

“Yoga sa Heli” počeće u 09:00 i namijenjena je svima koji žele da u dan uđu spremni, a možda bude inspiracija i ostalima da otpočnu neku aktivnost koja će povezati tijelo i duh.

Potrebno je samo da dođete u dogovoreno vrijeme, ponesete prostirku i dobro raspoloženje-poručuju iz NVU Ruke.

Izložba domaćih proizvoda i rukotvorina okupiće u Herceg Novom 11. maja četrdesetak izlagača koji će ponuditi raznovrstan i bogat izbor tematski pripremljenih proizvoda.

Proljeće, buđenje Prirode, biljke i cvijeće – inspiracije ni u ovom segmentu ne nedostaje.

Izlagači dolaze iz više gradova Crne Gore i susjednog Trebinja, a u zabavnom programu tokom trajanja fešte učestvovaće mažoretke kluba Lili, pjevačka grupa Lira i dječiji hor Cvrkutići.

Lokacija je Njegoševa ulica, uz Gradsku kafanu i pješački dio – nekadašnji korzo uz šipke ili gvožđa, a vrijeme trajanja fešte od 10 do 16 časova.

-“Proljećna trpeza” je ovog puta osmišljena kao radionica koju će na maloj terasi Gradske kafane prirediti Mirjana Mira Martinetti, poznata food blogerka iz Herceg Novog.

Ni mnogi mještani ne znaju šta je motar – samonikla biljka koja raste samo u zoni obale koju zapljuskuje more i koja zbog toga ima vrlo specifičan ukus, pa se koristi za pripremu ukusnih jela i u salatama.

U trenutku kada je motar najpodesniji za branje, nekoliko recepata će sa zainteresovanima podijeliti naša saradnica, koja je i ranije priređivala nadasve dobro osmišljene kulinarske radionice na stađunskim feštama.

Bonus ovoj tematskoj radionici, a zahvaljujući tome što je proljeće poranilo pa je jedna egzotična voćka takođe slabije poznata već zrela na raskošnim stablima u našem gradu, biće demonstracija pravljenja likera od nješpule – pića neobičnog ukusa koje će oduševiti ljubitelje likera svojom aromom.

Gastro radionica Mire Martinetti počinje u 10:30 i na kraju će posjetioci moći da degustiraju jela od motara-dodaju organizatori.

Primavera 2024.

Istog dana, od 11:00, u parku Boka zainteresovani će moći da se pridruže radionicama slikanja, kao i mini odbojke u organizaciji Odbojkaškog kluba “Albatros”.

– Nemojte se začuditi ako sretnete u ovom neobičnom danu proljećne vile, i ako se kamenčići pretvore u kaktuse.

Učinićemo sve da makar nakratko čarolijom vratimo prirodu u park u centru grada.

Prvi put u Herceg Novom biće organizovana “Disco pjaca – Food Market” na hercegnovskoj gradskoj pijaci u večernjim satima.

Pijaca će biti otvorena od 20 časova do ponoći, zahvaljujući saradnji sa Opštinom Herceg Novim i gradskim preduzećem “Komunalno-stambeno”.

Na ovom događaju moći ćete da probate specijalitete novskih restorana, pivara, kužina, keteringa, lokalnih proizvođača i gastro entuzijasta.

Za muziku će se pobrinuti DJ Bodzie. Poruka je: dođite gladni, raspoloženi i spremni za ples!-dodaju iz NVU Ruke.

Svi učesnici ove manifestacije u okviru fešte “Primavera” opredijeliće dio prihoda u humanitarne svrhe, ovog puta za troškove vakcinacije i liječenja pasa iz Azila na Dizdarici.

-“Primavera u zaleđu” je stalni sadržaj našeg malog proljećnog festivala.

U nedjelju, 12. maja u pokaznu šetačku turu krenućemo sa našim saradnikom, iskusnim planinarom Željkom Starčevićem.

Cilj ove prirodnjačke radionice je upoznavanje i branje samoniklog bilja hercegnovskog zaleđa.

Polazak u šetnju koja je prilagođena osobama sa minimalnom kondicijom je u 09:00 na Toploj II, ispred “Volija”.

Krajnje odredište je odmorište kod Kotobiljskog izvora, gdje će biti upriličena degustacija hrane i pića od jestivog, začinskog i ljekovitog samoniklog bilja, a meštrica je Joke Stamenković iz “Jokine kužine”.

Posebna tema ili kulinarski izazov za ovu priliku je samonikla jestiva biljka koja može biti alternativa krompiru, a zove se brden.

Ukupno trajanje ture je četiri sata sa pješačenjem, sakupljanjem bilja, odmorom i degustacijom i povratkom.

Učešće je na sopstvenu odgovornost.

Za učešće u šetačkoj turi “Primavera u zaleđu” možete se prijaviti porukom putem Vibera na broj 069360803.

Prijave traju do 9. maja u 19 časova, a za ovu radionicu je predviđena kotizacija od pet eura-poručili su iz Udruženja Ruke.

Najčitanije