14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: U sezonu sa novih 130 parking mjesta na Toploj

Herceg Novi

Novljanima i turistima ove sezone na raspolaganju će biti novo parkiralište na Toploj čime će se ublažiti jedan od najvećih komunalnih problema grada koji do izražaja dolazi ljeti.

“Parking servis“ raspolaže sa nešto manje od 1.000 parking mjesta na opštim parkiralištima, ulicama i oko 300 na posebnim i garažama. U podzemnoj garaži ispred zgrade Opštine, koja je otvorena u julu 2021. godine, i u koju je uloženo četiri miliona eura, ima mjesta za 180 automobila.

Prema studiji iz 2017. koju je uradila Agencija za izgradnju i razvoj, Herceg Novom je neophodno 8.160 da bi se izbjegle sezonske gužve.

Izvršni direktor ,,Parking servisa“ Miladin Vidaković kaže da u saradnji sa Opštinom iz godine u godinu radi na poboljšanju situacije u oblasti mirujućeg saobraćaja.

– Nova parking mjesta se mogu obezbijediti investiranjem u nove garaže na lokalitetima gdje je predviđeno parkiranje i kroz privatno javno partnerstvo. Za ovu sezonu smo ušli u partnerstvo sa vlasnikom parcele na Toploj, ispod semafora, gdje će se dobiti novih 130 parking mjesta. Otvaranjem novih parkirališta osjetilo se veliko rasterećenje i situacija u centru grada znatno je bolja – kaže Vidaković i dodaje da je mirujući saobraćaj specifičnog karaktera zbog jednosmjerne ulice koja se pruža od Igala kroz centar Herceg Novog.

On dodaje da preduzeće planira nabavku automobila sa sistemom za kontrolu i naplatu parkiranja, propisnog i nepropisnog parkiranja kao i primjenu sistema parking senzora u pojedinim ulicama.

/J.Dimić/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije