15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi uskoro dobija Lokalni akcioni plan u oblasti invalidnosti

3. decembar_Dnevni centar

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predstavnici Opštine Herceg Novi danas su posjetili Javnu ustanovu Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju i Udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Zrak Sunca”. Najavljeno je da će Herceg Novi uskoro dobiti Lokalni akcioni plan u oblasti invalidnosti, kao i da će lokalna uprava nastaviti da se sa posebnom pažnjom odnosi prema ovoj kategoriji građana.

Dnevni centar i “Zrak sunca” posjetili su predsjednik Skupštine opštine Nikola Samardžić, potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić i sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić.

Nacrt lokalnog akcionog plana Opštine Herceg Novi u oblasti invalidnosti završen je nakon nekoliko mjeseci rada i za očekivati je da naredne sedmice bude raspisana javna rasprava , kazala je potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić.

U izradi ovog važnog dokumenta učestvovale su sve relevantne institucije čija djelatnost je usmjerena na rad sa osobama sa invaliditetom, kao i nevladin sektor.

“Imali smo ideju da uključimo što više subjekata,  kako bismo radili na onome što su stvarne potrebe Herceg Novog kada je ova oblast u pitanju. Želja nam je da u narednom periodu uradimo što više i na taj način poboljšamo položaj osoba sa invaliditetom u našem gradu”, istakla je Samardžić.

Ona je dodala da se podrška lokalne uprave osobama sa invaliditetom ogleda kroz dobru saradnju sa ustanovama i organizacijama koji se bave ovim pitanjem, dodjelu sredstava za projekte i aktivnosti, kao i kroz prilagođavanje gradske infrastrukture.

U saradnji sa Agencijom za izgradnju i razvoj grada, urađen je koncept prilagođavanja pješačkih staza za teritoriju Igala, tačnije lokacije Ilijin park, ulice Sava Ilića, Pete crnogorske brigade i Norveške, i izgrađeno 15 rampi na trotoarima i javnim površinama.

3. decembar_Zrak Sunca

„Završen je i projekat za 45 rampi na trotoarima duž Herceg Novog, Savine i Meljina. Takođe su predviđene taktilne površine na kružnom toku u Meljinama i na raskrsnici kod semafora na Toploj.  Početak radova na rampama očekujem početkom naredne godine, a nakon toga ćemo ići dalje sa projektovanjem i rampi na rivijeri“, rekla je Samardžić.

Podsjetila je i da je u saradnji sa mjesnim zajednicama jedna plaža u Meljinama prilagođena osobama sa invaliditetom, a u Bijeloj je rampom omogućen pristup objektu Mjesne zajednice, u kojem se nalazi i ispostava Građanskog biroa.

Takođe, na osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, Opština je sprovela proceduru i započela izdavanje znaka pristupačnosti za vozila kojima se prevoze lica sa invaliditetom.

Sekretar za društvene djelatnosti i sport, Darko Klasić kazao je da je izgradnja trotoara na Toploj dobar primjer kako jednu javnu površinu prilagoditi i olakšati svakodnevnicu osobama slabije pokretljivosti.

On je istakao da novske nevladine organizacije koje su usmjerene na rad sa osobama sa invaliditetom imaju posebno mjesto kada je u pitanju vrijednovanje projekata i raspodjela budžetskih sredstava za nevladin sektor. Pohvalio je saradnju sa Udruženjem roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Zrak Sunca”, organizacijom „Nova šansa u Novom“, Udruženjem gluvih i nagluvih i Organizacijom slijepih i slabovidih.

 „Nevladine organizacije nam se obraćaju i daju konstruktivne predloge koji su uvijek dobrodošli. Držaćemo se principa koji su zasnovani na humanosti i uvijek biti tu da saslušamo i pomognemo“, zaključio je Klasić.

Najčitanije