20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Stavljanje u raspremu u Baru jednog kruzera pokazalo i pozitivne efekte u aviosaobraćaju

B787 dreamliner na aerodromu Podgorica

Dolazak kruzera „Norwegian Spirit“ u luku Bar gdje je taj brod stavljen u raspremu, već je pokazao i jedan dodatni ekonomski benefit za državnu kompanju Aerodromi Crne Gore (ACG).

Naime, zbog potrebe izmjene dijela posade na „Norwegian Spiritu“, na aerodrom Podgorica  u ponedjeljak  uveče, je prvi put u istoriji ACG, sletio jedan moderan širokotrupni putnički avion tipa „boeing B787-800 dreamliner“. Avion kapaciteta skoro  300 putnika pripada kompaniji „TUI Fly Belgium“ iz Belgije, a obavio je čarter let koj je trajao čak 13 sati, direktno iz glavnog grada Filipina, Manile do Podgorice i kansije je nastavio za Brisel. Sa njime je u Crnu Goru doputovalo 270 filipinskih pomoraca koji su se u tzv. „zatvorenom balonu“ -bez kontakata sa okolinom i uz višestruka testiranja i karantin, sa aerodroma uputili direktno u Bar i ukrcali na kruzer koji je tamo vezan.

Dolazak širokotrupnog dugolinijskog aviona „boeing B787“ koji spada u tzv. „D“ kategoriju, a kakvi inače, nisu uobičajeni u crnogorskim vazdušnim lukama, ACG-u je obezbijedio neočekivani dodatni prihod koji aerodromskoj kompaniji jako puno znači u oklonostima kada je saobraćaj u Tivtu i Podgirici zbog koronavirudsa, smanjen i za preko 90% u odnosu na lani. S obzirom na to da je maksimalna težina u polijetanju „boeinga B787“  228 tona, samo operaciju slijetanja i polijetanja u Podgorici, ovaj avion je platio skoro 2.200 eura. To je tri puta više nego što istu uslugu ACG naplaćuje od većine drugih svojih poslovnih partnera za ospluživanje njivoh manjih aviona „C“ ketegorije, prosječne veličine „airbusa A-319“.

Prema nezvaničnim saznajima, uskoro bi za potrebe „Norwegian Spirita“, vlasnik tog broda, američko-norbeška kompanija NCL, mogla organizovati još najmanje jedan sličan čarter let velikog aviona za Crnu Goru, radi izmjene posade tog kruzera.

Boravak tog broda u Baru gdje je „Norwegian Spirit“, kruzer od 75.904 bruto tone, koji vije zastavu Bahama, stigao prošle sedmice iz italijanske luke Brindizi, već je donio i niz ekonomskih benefita lancu pružalaca pomorskih usluga u gradu pod Rumijom. Kruzer dug je  269 i širok 32,3 metra i potrebe do sada na njemu ukrcanih 135 članova posade kojima se prije dva dana pridružilo i još 270 pomoraca sa Filipina, bukvalno su oživjeli dio lučkih kapaciteta kompaije „Port of Adria“ koji su se proteklih mjeseci vrlo slabo koristili, i učinili da čitav niz privrednih subjekata u Baru – od snabdjevača hranom i drugim potreštinama do pružalaca raznih usluga brodu,  počne da pomalo zarađuje svježi novac uz inostranstva, a što je ove godine u uslovima kada je koronakriza bukvalno zaustavila cijelu kruzing industriju, u Crnoj Gori bilo gotovo nezamislivo.

„Norwegian Spiritu“ je zbog krize sa koronavirusom stavljen u tzv. hot lay up – raspremu u kojoj je brod zadržao dobar dio redovne posade i nalazi se u stanju da se brzo može vratiti u redovnu upotrebu. Tokom boravka tog broda u Crnoj Gori, posada se mora pridržavati mjera NKT-a za spriječavanje širenja virusa i posebnih protokola koji je su Uprava pomorske sigurnosti i pomorske vlasti napravili upravo za ovakve okolnosti. Pored ostaloga, to podrazumijeva i obavezu da tokom boravka kruzera u našoj luci, svi članovi posade ostaju na brodu i ne izlaze sa njega.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije