11 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novom sredstva iz Fonda za zaštitu i spasavanje

sa potpisivanja Foto MUP

Opština Herceg Novi potpisala je ugovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova o korišćenju sredstava iz Fonda za zaštitu i spasavanje, koja su odobrena u okviru konkursa za opštinske službe, javne ustanove, privredne subjekte i nevladine organizacije. Ugovor su potpisali ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i  potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, a sastanku je u ime novske Službe zaštite i spasavanja prisustvovao Aleksandar Škobalj.

Ministar Nuhodžić je istakao da raspodjela sredstava iz ovog Fonda potvrđuje odlučnost Ministarstva unutrašnjih poslova da u sinergiji sa svim subjektima sistema unaprijeđuje kapacitete i procedure djelovanja u elemantarnim nepogodama i drugim nesrećama. Realizacijom projekata za koje su opredijeljena sredstva biće poboljšan sistem zaštite i spasavanja i omogućena kvalitetnija realizacija preventivnih mjera i operativnih aktivnosti, saopštio je ministar unutrašnjih poslova.

“Vjerujem da ćete svojim radom doprinijeti jačanju sistema zaštite i spašavanja i biti dodatni podsticaj drugim subjektima da aktivno rade na izgradnji ovog važnog i zahtjevnog sistema“, istakao je ministar Nuhodžić obraćajući se dobitnicima za ovu godinu.

Za Herceg Novi će odobreni projekat biti od velikog značaja jer će doprinijeti boljoj zaštiti ugroženih na teško pristupačnim terenima, istakla je potpredsjednica Opštine Danijela Đurović. Kako  je kazala, oprema čija nabavka je planirana biće od velike pomoći opštinskoj Službi zaštite i spasavanja i lokalna uprava je zahvalna što su to prepoznali Ministarstvo i Komisija Fonda.

Danijela Đurović

Đurović je iskoristila susret sa ministrom Nuhodžićem da pošalje poruku o neophodnosti unaprijeđenja bezbjednosti na teritoriji grada, imajući u vidu da je opština Herceg Novi granica sa Evropskom unijom i zato predstavlja posebno interesantno područje za one koji žele nelegalno da pređu granicu. Osvrćući se na nedavno ubistvo graničnog policajca na dužnosti, istakla je značaj povećanja bezbjednosti državne granice, te izrazila nadu da će nadležni organi u što kraćem roku procesuirati odgovorne. Đurović je zatražila od Ministarstva da pokrene proceduru izmjene krivičnog zakona u dijelu da svi optuženi za ubistvo policajca budu kažnjeni najstrožijom mogućom kaznom.

Komisija za raspodjelu sredstava Fonda za zaštitu i spašavanje je, na osnovu javnog konkursa, ove godine raspodijelila sredstva u iznosu od 99.090,36 eura za finansiranje projekata za nabavku opreme i sredstava za zaštitu i spašavanje i finansiranje projekata za podsticanje obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija, programa, projekata i drugih aktivnosti.

Ovogodišnji korisnici sredstava su: NVO Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, D.O.O. Bedrock Podgorica, Opština Berane, Opština Žabljak, Opština Bijelo Polje, Opština Nikšić, Opština Herceg Novi, NVU Savez izviđača Crne Gore – Podgorica, JZU Institut za javno zdravlje Crne Gore, JU Dom učenika i studenata Cetinje, NVO Udruženje ljubitelja Gorice i prirode.

Najčitanije