15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovski hotelijeri: Prvim gostima ne nadaju se prije jula

U Institutu Dr Simo Milošević i hotelskoj grupi Carine Iberostar još nisu, zbog epidemije korona virusa,  otkazani dolasci gostiju za jun.

U Institutu su zadovoljni, jer su dolasci pacijenata iz Norveške i Holandije samo prolongirani. Umjesto od aprila “norveški program” će se realizovati od septembra, a Holanđani bi, ako to prilike dozvole, trebalo da stignu u junu.

Prije dvije godine sklopljen je novi četvorogodišnji državni ugovor za dolazak oko hiljadu  Norvežana godišnje na liječenje i rehabilitaciju, a holandski program se realizuje u saradnji sa agencijom “Fortuna”, specijalizovanom za zdravstveni turizam.

“Bilo bi dragocjeno da u julu, avgustu i septembru imamo goste, jer bi na taj način pokrili dio troškova”, kaže vlasnik kompanije Carine, Čedo Popović. On navodi da su lani  u tri njihova hotela na hercegnovskoj rivijeri ostvarili 200 hiljada, a za ovu godinu bili su planirali 300 hiljada noćenja.

U hotelskoj grupaciji Casa del Mare u okviru koje radi šest objekata i dva apartmanska naselja, uglavnom borave  individualni gosti. Direktor Nikola Milić kaže da su polovinom marta obavijestili sve koji su imali rezervacije za ljetovanje, da njihove vaučere mogu iskoristiti kasnije, na čemu su gosti bili zahvalni.

Ni Hungest hotel San rizort, ni  hotel Lazure  nakon zimske pauze, neće otvoriti vrata za turiste u aprilu. Kako pojašnjavaju, izvjesno je, da tokom maja i juna neće imati turiste, a za dalje ne znaju.

Ovaj neočekivani prazan hod hotelijeri koriste da urade popravke u objektima i pripreme za ljetnu sezonu ( ako je bude) I dodatno edukuju zaposlene.

Nadaju se domaćim gostima

Direktor marketinga Inhstituta Nikola Mračević, ističe da su spremni da prime prije svega domaće goste, pacijente – korisnike Fonda zdravstva i Fonda PIO, sindikata i ostale goste iz Crne Gore, jer misli da će oni, s obzirom na situaciju I zatvorene granice,  prvi početi da dolaze, a poslije njih i inostrani gosti.

Zadržali radnike

I pored novonastale situacije, Institut Igalo je zadržao sve radnike, kao i grupacija Carine. I u Casa del Mare nisu otpuštali one iz stalnog radnog odnosa, ali su zadžali i sezonce koji su početkom marta došli s uvjerenjem da će predsezona početi. O cijenama boravka hotelijeri kažu da je nezahvalno prognozirati. “Samo da hoteli budu mi bi pristali na cijene niže za 30 do 40 odsto”, kaže Popović iz Carina.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije