12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovski strip festival – Argentinac i Španac potvrdili dolazak u Herceg Novi

HSF

Umjetnici koji su svoje najveće uspjehe doživjeli na američkom tržištu radeći za izdavačke gigante kao što su Marvel, DC comics, Dark Hors ili Dinamit – Argentinac Leandro Fernandes (Fernandez) i Španac Fernando Blanko (Blanco) potvrdili su dolazak na novo, spektakularno,  izdanje Hercegnovskog strip festivala koje će se održati od 2. do 7. septembra na više lokacija u Herceg Novom i Boki Kotorskoj. Nakon potvrde da će specijalni gosti biti strip zvijezde sa najvećih evropskih strip scena – Dana Dimat (Francuska), Anđelo Stano i Karlo Ambrozini (Italija), Majk Kolins i PJ Holden (Velika Britanija), Sara Burini (Njemačka), Željko Pahek (Srbija), na red su došli i dvojica sjajnih strip stvaralaca koji su superstarovi američkih izdavača.

Iz Španije stiže sjajni Fernando Blanko koji je karijeru započeo devedesetih godina radeći za španski fanzin 451 Grados, a kasnije sa nekima od najboljih španskih scenarista svih vremena za izdavačke kuće Camaleon i Planeta. Nakon rada na Fantomu za Moonstone Comics, i Armiji mraka za Dinamyte, angažuje ga najveća izdavačka kuća, Marvel gdje mu dodjeljuju naslov Tanderbolt. Ubrzo ga preuzima izdvačka kuća DC kada kreće njegovo najplodnije razdoblje kao autora, te potpisuje desetine naslova poput Batman, Batwoman, Catwoman, Liga Pravde, ali i Fantomskog stranca, Lucifera i Detektivskih priča.

Posebno zadovoljstvo i veliku čast pričinjava i dolazak u Herceg Novi, Argentinca, Leandra Fernandeza, još jedne velike svjetske zvijezde stripa i čovjeka čiji stil rada porede sa velikim Eduardom Risom. Svoj najveći trag ostavio je u izdavačkoj kući Marvel crtajući sjajne naslove kao što su Nevjerovatni Hulk, Vulverin i Spajdermen. Za svoj rad na stripu Kraljica i država nominovan je i za najveću svjetsku nagradu u oblasti devete umjetnosti „Ajzner“. Za Marvel crta još i Panišera i Nove Mutante, sa sve češćim izletima u izdavačku kuću Vertigo na naslovima kao što su nagrađivani Nortlenders i Pobiješnjeli Maks, ili elitnu izdavačku kuću Image sa naslovima poput Disciplina ili Stara garda koji je i adaptiran u film za Netfliks. Fernandez nastavlja da impresionira i fanove i kritičare svojim radom i danas, a Hercegnovski strip festival nastavlja sa podizanjem kvaliteta manifestacije koja je odavno prevazišla regionalni okvir i ubrzano postaje jedna od omiljenih destinacija ljubitelja stripa u Evropi.

Najčitanije