30 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegovački maslinari krenuli u proces zaštite ekstra djevičanskog maslinovog ulja

maslinovo ulje

Na popisu zaštićenih proizvoda BiH do sredine ove godine trebalo bi se naći i ekstra djevičansko maslinovo ulje iz Hercegovine.

Tako se maslinari, okupljeni u Hercegovačko udruženje maslinara i uljara, nadaju da će uz silna priznanja i nagrade koje dobivaju za svoja ulja širom Europe dobiti i zaštićenu oznaku porijekla.

U ovaj proces su, kazao je za Avaz Josip Matić, poznati maslinar iz Broćanca kraj Neuma i predsjednik Udruženja, krenuli koncem prošle godine kada su Agenciji za sigurnost hrane BiH predali kompletan elaborat.

Matić ne sumnja u pozitivan ishod tog procesa i naglašava kako su se svi njihovi članovi, pedesetak maslinara od Trebinja do Mostara, složili kako je nužno zaštititi ekstradjevičansko maslinovo ulje iz Hercegovine.

– Iako naša ulja redovno za kvalitetu dobivaju medalje u Europi, mi smo ipak nepoznati globalno, pogotovo gledajući velesile u proizvodnji maslinovog ulja. Dobivanjem te oznake, naša kvaliteta bi, zasigurno, došla do izražaja – istaknuo je Matić.

Kaže i kako povijest ukazuje na to da su se masline u Hercegovini uzgajale od davnina, a posebno da je uzgoj te biljke zadnjih godina doživio pravu ekspanziju.

– Sada smo u situaciji da se u cijeloj Hercegovini sve više šire nasadi maslina. Pogotovo, to je izraženo nakon propasti proizvodnje smilja, ali ima i ljudi koji vinovu lozu mijenjaju uzgojem masline – pojasnio je Matić.

Smatra i da bi oznaka geografskog porijekla za hercegovačko maslinovo ulje, odnosno ime brenda “Zlatne kapi Hercegovine”, bila i stepenica više u razvoju turističke ponude.

U Hercegovini je do sada na oko 400 hektara zemlje, kako se to procjenjuje, zasađeno 105.000 stabala masline.

Prema dostupnim podacima, svake godine se zasadi između 10.000 i 15.000 stabala. BiH je tek prije dvije godine, kao država, upisana u međunarodni registar proizvođača maslinovog ulja.

Najčitanije