9 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegovina – urod maslina premašio očekivanja, za 30% veći od prošlogodišnjeg

Maslina – foto Pixbay

Mala je, ali raznolika Hercegovina, zaključak je nakon posjeta uljari za preradu maslina na lokaciji Moševići – Gradac u neumskom zaleđu. Inženjer Božo Mustapić, voditelja neumske uljare, rekao je da je urod maslina za tridesetak posto premašio solidni prošlogodišnji, piše Večernji list BiH. Na čapljinskom području, kojem je nekada pripadao i Neum, kao i u drugim područjima mediteranskog dijela Hercegovine, manje-više urod je bio za tridesetak posto manji!

– Nismo još načinili konačnu analizu, čekamo nekoliko maslinara koji su najavljivali dolazak, ali zbog kiše ne mogu obrati masline. Međutim, na osnovi do sada prerađenih količina odgovorno tvrdim da je urod za tridesetak posto veći od prošlogodišnjeg. Prinosom smo bili iznenađeni ne samo mi u uljari nego i maslinari. Ni oni nisu očekivali takav urod. Masline su bile uglavnom zdrave, rijetki su dovozili masline na kojima je bilo uboda. Randmani su se kretali prema vremenskim prilikama. U cjelini, ovo je uistinu bila dobra sezona – konstatira inženjer Mustapić pa razlaže:

– Prema evidenciji koju smo vodili samo u dva manja mjesta, Radež i Ilijino Polje, urod je podbacio. To su dva naselja sa specifičnim sastavom tla, dominanta je ilovača, u kojima su masline lani prerodile. Budući da je bila suša, bile su sitne, malo krupnije od košćele. Ove godine urod je bio skroman jer su se masline iscrpile. U svim ostalim mjestima: Broćanac, Prapratnica, Prahovo, Gradac, Hutovo… urod je bio veći nego lani – konstatira voditelj neumske uljare dodajući:

– Da nam u velikom požaru prošle godine nije izgorjelo 4.000 stabala uglavnom odraslih maslina, bila bi to godina za pamćenje.

U neumskoj uljari ističu da na preradu nisu primali kupljene, gnjile i trule masline te masline koje su se držale u moru, što je tradicijski običaj ne samo u Neumu nego i u primorskim mjestima Hrvatske.

– Prije početka kampanje zauzeli smo stav da masline iz spomenutih kategorija nećemo prerađivati zbog kvalitete od njih dobivenog ulja. Usudio bih se reći da smo pomogli ljudima koji su dovozili takve masline jer smatramo da od njih dobiveno ulje nije preporučljivo za ljudsku upotrebu – naglašava ing. Mustapić.

Valja istaknuti da su u ovoj uljari prerađivane samo masline maslinara s neumskog područja. Troškove prerade, koji s obzirom na količine baš i nisu mali, i ove godine snosila je Općina Neum. Sami maslinari vole istaknuti da ih je načelnik Dragan Jurković častio i ove godine, na čemu su mu zahvalni.

Idealno mjesto

Uz zahvalu načelniku, neumski maslinari imaju samo riječi pohvale i za angažirane radnike u uljari.

– Mogu reći da je uljara na idealnom mjestu, maslinari s juga i sjevera neumske općine mogu za desetak minuta doći do uljare, dvadesetak i koja minuta treba samo maslinarima s Repa (krajnjeg rta poluotoka Klek, op. a.), što je, smatram, idealno.

Prema informacijama od samih maslinara, okvirna cijena ulja proizvođača iz neumske općine je tridesetak maraka. Tijekom prerade maslina bilo je i onih koji su licitirali cijenom od 50 KM, ali i onih koji su zadovoljni i cijenom od 25 KM. Samu cijenu će ipak odrediti tržište.

Najčitanije