16 C
Kotor

Slušaj online radio

Herzoga dočekali prosvjednici na otvaranju muzeja holokausta u Amsterdamu

Otvaranje muzeja holokausta
Foto: Piroschka van de Wouw / REUTERS

Izraelskog predsjednika, koji je u nedjelju stigao u Amsterdam na otvaranje Nacionalnog muzeja holokausta, dočekali su propalestinski prosvjednici tražeći hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Demonstranti su na trgu nedaleko od muzeja izvikivali “Nikada više je sad” i “Prekid vatre odmah”, ističući palestinske zastave i transparente na kojima je pisalo “Židovi protiv genocida” i “Unuk osobe koja je preživjela holokaust kaže: Prekinite holokaust u Gazi”.

Grupa koja se zalaže za ljudska prava Amnesty International oko muzeja je postavila znakove za obilazak kojima su Herzoga usmjeravali prema zgradi Međunarodnoga suda pravde (ICJ) u Haagu.

Nizozemska židovska anticionistička organizacija Erev Rave, koja je organizirala prosvjed u suradnji s nizozemskom Palestinskom zajednicom i Socijalističkom internacionalom, rekla je da, premda poštuje sjećanje na žrtve holokausta, ne može stajati po strani dok se nastavlja rat u Gazi.

Suočen s međunarodnim kritikama kada je posrijedi kampanja koju vodi, Izrael ističe da ta zemlja nije započela rat te da čini sve što može kako bi se civilne žrtve svele na minimum. Istodobno optužuje Hamas za sukobe u gusto naseljenim područjima.

Herzog je, prije nego što je postao predsjednik, a riječ je uglavnom o ceremonijalnoj ulozi, bio čelnik izraelske Laburističke stranke koja je kroz povijest zagovarala mir s Palestincima.

Uprava muzeja medijima je rekla da je Herzog na otvaranje muzeja holokausta pozvan prije Hamasova napada i prije izraelske ofenzive na Pojas Gaze koja je nakon toga uslijedila.

Njemački nacisti su za vrijeme Drugoga svjetskog rata pobili šest milijuna Židova. Moderni Izrael osnovan je 1948. kao sigurno utočište za njih.

U nedjelju bi se s Herzogom trebao sastati nizozemski kralj Willem-Alexander.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije