15 C
Kotor

Slušaj online radio

Hezbollah pozvao na “dan gnjeva” nakon napada na bolnicu

Prosvjedi
Foto: Zohra Bensemra / REUTERS

Libanonski Hezbollah pozvao je u srijedu na “dana gnjeva” zbog napada i “masakra” na bonicu u Gazi za koji optužuje Izrael.

– Neka srijeda, bude dan gnjeva protiv neprijatelja, pozvao je Hezbollah, saveznik palestinskog Hamasa, u priopćenju, osuđujući “masakr” i “brutalni zločin”.

Neka ovo bude dan bijesa, glasio je poziv Hezbollaha nakon napada na bolnicu u Gazi, pozivajući muslimanski svijet na prosvjede. Za njih nema dvojbe tko je kriv za napad: Izrael i njegovi saveznici.

– Postoji samo jedan put, a to je otpor, nema pregovora, sastanaka vođa ni bilo čega drugoga. Otpor je jedini put za Palestince, nema drugog rješenja osim otpora, rekla je Rim Fakih, prosvjednica iz Bejruta.

U libanonskoj prijestolnici, prosvjednici su se okupljali, među ostalim, ispred francuskog veleposlanstva, ali nisu uspjeli doći do dobro utvrđenog kompleksa američkog veleposlanstva. Snage sigurnosti rastjerivale su ih suzavcem i vodenim topovima.

Kao i u Istanbulu gdje je skupina prosvjednika pokušala upasti u zgradu izraelskog konzulata. Izrael je pozvao svoje državljane da napuste Tursku što prije zbog opasnosti od terorističkih napada.

U Jordanu i Iranu gorjele su američka i izraelska zastava, uz povike “Smrt Izraelu”.

– Palestinski narod nije počinio zločin. To je njihov dom i ne žele otići. Očekujem da naši vladari podrže Palestinu i palestinski narod. Izrael treba biti kažnjen zbog svojih zločina. Želimo da se na njihove rakete odgovori raketama, rekao je Shahgholi, prosvjednik iz Teherana.

Volonteri koji u Rafi, na granici s Egiptom, čekaju dostavu humanitarne pomoći za pojas Gaze, održali su dženazu za bolničke žrtve. Dok se humanitarna pomoć na granici gomila, egipatski predsjednik kaže da su izraelska bombardiranja oštetila prijelaz i da neće dopustiti raseljavanje Palestinaca na područje Sinaja koji bi time samo postao meta izraelskih napada.

– Raseljavanje Palestinaca iz pojasa Gaze u Egipat znači da bi se na sličan način mogli raseliti i Palestinci sa Zapadne obale u Jordan. Tako ideja palestinske države o kojoj raspravljamo s međunarodnom zajednicom više ne bi bila moguća, rekao je Abdel Fattah El-Sisi, egipatski predsjednik.

El Sissi se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom koji je uvjeren da će nakon njegovih razgovora s čelnicima Izraela, Jordana i Egipta, humanitarna pomoć napokon stići do Gaze. Osudio je bacanje molotovljevih koktela na sinagogu u Berlinu.

– Potpuno je jasno da ne prihvaćamo i da nikada nećemo prihvatiti napade na židovske institucije, kao ni bilo kakve nasilne aktivnosti i korištenje antisemitskih slogana, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar.

Najavio je pojačanje sigurnosnih mjera oko židovskih vjerskih objekata. Isto su učinile i talijanske vlasti. Usto, aerodromi u Lionu, Tuluzu i Lilu evakuirani su iz sigrnosnih razloga, dok je Austrija podignula razinu upozorenja na opasnost od terorizma. Predsjednica Europske komisije koja od početka rata podržava Izrael, pozvala je na zaštitu civila.

– Bolnica u Gazi u kojoj su bile stotine ranjenih, pretvorena je u vatreni pakao. Prizori iz bolnice Al-Ahli su strašni i potresni. Nema izgovora za napad na bolnicu punu civila, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

I ruski predsjednik Vladimir Putin koji je prethodnih dana razgovarao s liderima Irana, Sirije, Egipta i palestinske samouprave osudio je napad na bolnicu.

– Imam dojam da nitko od njih ne želi nastavak sukoba. Jedni ga ne žele, drugi se nečega boje, ali imam dojam da nitko od njih nije spreman na daljnju eskalaciju sukoba i rat velikih razmjera, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Svjetska javnost pita se hoće li napad na bolnicu u Gazi biti prekretnica u ovom ratu. No iako su ga osudili čelnici diljem svijeta, oružje nije utihnulo.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije