20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

SO Kotor – ulaznica za obilazak bedema 15 eura, za građane Crne Gore besplatan ulaz

Kotor Bedemi – Turisti pohode Tvrđavu već od ranih jutarnjih sati foto Boka News – M.D.P.

SO Kotor na danas održanoj sjednici donjela je Odluku o očuvanju, turističkoj valorizaciji i naknadi koja se plaća prilikom obilaska kotorskih bedema i tvrđave Sv. Ivan, a koja će sada umjesto 8 eura iznositi 15 eura, kao i da naknadu nisu dužna plaćati lica koja imaju prebivalište na teritoriji Crne Gore.

Predsjednik Opštine, Vladimir Jokić je kazao da su prihodi od bedema trenutno oko 1.2 miliona eura i da je za dogovor o svim predlozima za cijenu obilaska bedema, kao i da za sada nema još dovoljno sadržaja koji bi opravdali veću cijenu.

“Za cijenu ulaznica sam 15 eura, ako se dogovorimo, a za građane Crne Gore treba da bude besplatna  jer je Kotor bogata opština i može to sebi da dozvoli“- kazao je Jokić.

Odbornik Vido Drašković (LPCG) je mišljenja da bi cijena od 15 eura bila adekvatna i da treba razmišljati i o inicijativi za formiranje preduzeća “Bedemi“.

Sekretar Sekretarijata za lokalne prihode budžet i finansije Nebojša Ilić je kazao da su prihodi od obilaska bedema predviđeni na 1,2 miliona, na datum 30. 09. stigli na milion i 190 hiljada eura, što govori i o 150.000 posjetilaca više u odnosu na 2022. odnosno od oko 32 posto (120.000 posjetilaca) a u odnosu na 2019. i cijenom od osam eura „kao reper godinu“ kada je bilo oko 1.5 miliona sa oko 200.000 posjetilaca.

Kotor – foto Boka News

„Saglasan sam sa cijenom od 15 eura“, kazao je Ilić. Prihod bi se sa predloženom cijenom od 10 eura povećao oko 300.000 eura, a ako se poveća na 15 eura bi iznosio oko 2.5 miliona eura.  Planira se, dodao je, i elektronski sistem kupovine karata i video nadzora cijelih bedema „koje su blago Kotora“.

„Nismo imali primjedbi na održavanje čistoće bedema, ali svakako ima dosta prosotora da se unaprijedi rad bedema“, kazao je Ilić, uz preporuku za popust ostalim građanima Crne Gore.

Nakon amandmana koji je predložio predsjednik Opštine Vladimir Jokić sa 18 glasova za i jednim uzdržanim usvojena je Odluka o očuvanju, turističkoj valorizaciji i naknadi koja se plaća prilikom obilaska kotorskih bedema i tvrđave Sv. Ivan, po kojoj se za obilazak bedema umjesto 8 eura plaća 15 eura i da naknadu nisu dužna plaćati lica koja imaju prebivalište na teritoriji Crne Gore.

Najčitanije