20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

HGI kad je bio na vlasti, nije smetala ulica Zorana Gopčevića

 

Vičevićeva inicijativa

Politički akteri koji pretenduju da zastupaju interese kompletne hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, a koji ovih dana problematizuje preimenovanje Gradskog bazena u Kotoru, prije nekoliko godina, dok su bili dio državne i opšptinske vlasti u tom gradu, nisu u negativni kontekst dovodili ime poznatog vaterpoliste Zorana Gopčevića.

Odlukom odbornika u SO Kotor prije par dana, bazenu u Škaljarima promijenjeno je ime iz „Nikša Bućin“ koje je ovaj spostrtki objekat nosio od svoje izgradnje, u „Zoran Džimi Gopčević“.

Gopčević je bio višegodišnji kapiten kotorskog “Primorca”, sa kojim je u SFRJ osvojio duplu krunu 1986. godine.  Gopčević, koji je imao i zapaženu reprezentativnu karijeru u Jugoslaviji,  a svojim igrama i odnosom prema klubu zaslužio je status sportske  legende i jednog od najboljih crnogorskjih vaterpolista. Međutim, zbog njegovog angažovanja kao rezerviste JNA, na mjestu komandira straže  u logoru u Morinju za hrvatske ratne zarobljenike koje je JNA ovdje dovodila sa dubrovačkog ratišta u jesen 1991., protiv imenovanja kotorskog bazena Gopčevićevim imenom javno su ustali politička stranka Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV).

Hrvatskjo nacionalno vijeće Crne Gorer na čijem je čelu Zvonimir Deković koji je ujedno i potpredsjednik HGI, prvo je zatražilo da se odustane od imenovanja bazena u Škaljarima imenom Zorana Gopečviča dok se ne ispitaju sve okolnosti vezano za njegovu ulogu u logoru Morinj. Upozorili su da “dugoročnih posljedica eventualnog donošenja ovakve odluke,  bi trebali biti svjesni oni koji je planiraju donijeti; hrvatski sportski klubovi bi sigurno negodovali i takva odluka ne bi afirmativno djelovala na već sada dobro uspostavljenu i prijateljsku komunikaciju između Dubrovnika i Kotora kao dva susjedna grada”.

Ipak, hrvatskim klubovima, kako se vidi iz izvještaja dostupnih na intrernetu, ranije očito  nije smetalo ime Zorana Gopčevića, pa je tako zagrebački VK “Medvešćak” 2013. u Kotoru igrao na Memorijalnom turniru “Zoran Gopčević”.

Interesantno – HGI čiji članovi i visoki funkicioneri dominantno sačinjavaju i HNV, nije ranije problematizovala Gopčevića. Tako je SO Kotor 27. novembra 2015.godine kada je HGI bila dio vladajuće koalicije sa DPS, SDP i LP u toj opštini, upravo na predlog zajedničke gradske administracije tih četiriu stranaka, donijela odluku da se jednoj odl ulica u kotorskom naselju Orahovac, da ime Ulica Zorana Gopčević. “Vijesti” posjeduju tu odluku SO Kotor usvojenu na njenoj 34.sjednici, kao i zvanični zapisnik koji potvrđuje da je tu odluku tada jednoglasno usvojilo 18 u sali prisutnih odbornika vladajuće koalicije, među kojima i tadašnja odbornica HGI.

Radio Dux o Gopčeviću

Samo dva mjeseca kasnije, 29. januara 2016,. stranački medij HGI-ja i  HNV-a, tivatski Radio Dux, objavio je podsjećanje da je na taj datum “1955. rođen crnogorski vaterpolo as Zoran Džimi Gopčević….”

Pavle Vičevič, proslavljeni vaterpolo trener i otac dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog građansjkog društva Crne Gore i nekadašnjeg člana Hrvatskog nacionalnog vijeća Mirka Vičevića, (takođe proslavljenog vaterpoliste), javno se u julu prošle godine, založio da se kotorskom bazenu da ime Zorana Gopčevića.

“Ta ideja je dugo u mojim mislima, početkom godine dao sam taj predlog na odboru Skupštine vaterpolo akademije “Cattaro”, gdje su praktično svi bivši saigrači, treneri i rukovodioci “Primorca”, iz onog zlatnog doba Zorana Gopčevića. Ideja je prihvaćena na opšte zadovoljstvo i upućena nadležnim organima u Opštini. Kod nas i u regionu, slični objekti nose imena vaterpolista, kao na primjer u Budvi Dragan Trifunović, u Beogradu Milan Gale Muškatirović, zatim Vlaho Orlić, pa u Hrvatskoj. Rekonstrukcija bazena se približava kraju i ovo je pravi momenat da bazen ponese ime jednog izuzetnog vaterpoliste i čovjeka, kao što je Zoran Gopčević. Dati ime Zorana Gopčevića rekonstruisanom bazenu u Kotoru, bila bi potvrda ljubavi i poštovanja, koje su prema izuzetnoj sportskoj veličini gajili Kotorani i mnogi koji su poznavali nezaboravnog asa.”- rekao je Vičević stariji Radio Kotoru 28.jula prošle godine.

O Zoranu Gopčeviću i njegovim igrama u sastvu kotorskog “Primorca” sa uvažavanjem je prije nekoliko godina pisano i u feljtonu “Vijek vatarpola u Kotoru” koji je objavljivao časopis “Hrvatski glasnik, iz Kotora, a čiji je izdavač Hrvatsko građansko društvo Crne Gore.

Inače, u logoru Morinj za koji sada čelnici hrvatskih stranaka i institucija u Crnoj Gori prozivaju Gopčevića,  mahom su 1991-92.  bili zatočeni civili koje su rezervisti JNA hapsili u njihovim kućama po Konavlima, te malobrojni zarobljeni propadnici hrvatskih oružanih snaga koje su tada branile Dubrovnik. Oni su kasnije svjedočili o raznim zlostavljanjima koje su preživjeli tokom zatočeništva u Morinju, a Viši sud u Podgorici je u trećem po redu suđenju za ratni zločin i nečovječno postupaje nad hrvatskim zarobljenicima u tom logoru, 2013. osudio je četvoricu bivših rezervista JNA na ukupno 12 godina zatvora. Gopčević koji je preminuuo 2000. nije nikada bio zvanično procesuiran od strane crnogorskog pravosuđa zbog dešavanja u logoru Morinj, niti je su njegova uloga i  ponašanje kao jednog od komandira straže ikada do kraja i pouzdano rasvijetljeni jer za njih postoje kontradiktorna svjedočanstva.

HNV je,  kada je ona prije tri dana donešena, odluku odbornika u SO Kotor da bazen pak nazovu po Zoranu Gopčeviću, ocijenilo kao “ishitren i nerazuman čin, koji ne ide u korist dobrosusjedskih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore, a napose ga nerazumnim doživljavaju pripadnici hrvatskoga naroda u Crnoj Gori”.

“Usuglašeno glasovanje pozicije i oporbe u Skupštini s jednim suzdržanima glasom, dodatno proizvodi sumnju u deklarirane vrednote ka kojima bi trebali svi stremiti radi budućnosti u kojoj će ova pitanja biti prošlost.”- saopštilo je HNV napominjući da je “sa naše strane, iskrena ruka zajedništva, trajno ispružena”. HGI je “oštro negodovala” zbog odluke SO Kotor ističući da je za tu stranku “neupitno njegovo (Gopčevićevo) sudjelovanje u zapovjednom kadru Vojske Jugoslavije u logoru Morinj tijekom 1991.i 1992. godine, a o čemu postoje relevantna svjedočanstva”.

“Nije sramota ne znati određene činjenice, ali je nedopustivo ignorirati ih kada one postanu dostupne. Nismo upoznati da je Zoran Gopčević za života obrazložio svoj angažman u nečasnim zbivanjima u logoru Morinj niti se distancirao i izrazio kajanje zbog nehumanog tretiranja zarobljenih Hrvata. Podsjećamo javnost da je više od 300 Hrvata nama susjedne dubrovačke regije steklo užasna iskustva i traume u logoru Morinj.  Zarad dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom te  sa stanovnicima dubrovačke regije  trebalo je iskazati poštivanje prema žrtvama nehumanog i nečovječnog tretmana u logoru Morinj te uvažiti sugestije HNV da se odgodi  donošenje ove Odluke do dodatnih istraživanja glede uloge Zorana Gopčevića u mračnim zbivanjima logora Morinj.  Zimski bazen je sportski objekt koji će nakon otvaranja koristiti djeca i mladi, naši sugrađani, sportisti, vaterpolo klubovi. Preimenovanjem naziva zimskog bazena bez uvažene sugestije Hrvata Boke kotorske  šalje se pogrešna poruka za buduće generacije i skladan suživot na ovim prostorima.”- poručili su iz stranke na čijem je čelu Adrijan Vuksanović uz napomenu da “svi koji su podržali ovu odluku u lokalnom parlamentu snose odgovornost i za međunacionalni sklad u Boki Kotorskoj i za odnose između Crne Gore i Republike Hrvatske.”

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) osudilo je u srijedu odluku kotorske Skupštine o imenovanju javnog zimskog bazena u Kotoru “Zoran Džimi Gopčević”, “po čuvaru zloglasnog logora Morinj 1991. koji je ujedno bio jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena.”

“Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose”- ističe MVEP Hrvatske.

Izvor:S.L.

Najčitanije