34.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska od danas prima i turiste cijepljene ruskim i kineskim cjepivom

Granica

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u srijedu je izjavila da se u skladu s prijedlogom EK za prelaske granica i putovanja radi “na jasnim kriterijima za ulazak u Hrvatsku i da se ide ka tome da mogu doći oni koji su preboljeli covid-19, koji su cijepljeni i oni koji su testirani PCR ili brzim antigenskim testovima”.

Na pitanje novinara uoči užeg kabineta Vlade što misli o mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite i kako se pogoršana epidemiološka situacija odražava na turizam i rezervacije, ministrica je kazala da čim je objavljen prijedlog Europske komisije o uredbi koja regulira putovanja, Hrvatska je odmah započela raditi na jasnim kriterijima za ulazak u Hrvatsku.

Europska komisija, naime, pretprošli je tjedan predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije. Te potvrde trebale bi biti dokaz da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na covid-19.

Brnjac dodaje da je za to potrebna i tehnička priprema, na čemu se sada već radi u Ministarstvu unutarnjih poslova i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kako bi, čim uredba stupi na snagu, mogla biti integrirana u cijeli sustav.

To je, kako je kazala, važno i zbog epidemiološke situacije, zbog čega su već krajem 2020. pokrenuli projekt sigurnosnih protokola i oznaka “Safe stay in Croatia”, a zatim i edukacije i sustave kontrole za primjenu tih oznaka.

“I prije smo upozoravali da je najvažnije da Hrvatska bude ‘zelena’, a pokrenuli smo i s regionalnim TZ-ovima da dostave prijedloge punktova za testiranje za turiste, jer oni najbolje znaju gdje je bilo najviše takve potražnje prošle godine. Treba osigurati da se postigne protočnost i turista i testova”, kazala je ministrica, dodajući da oko toga TZ-ovi trebaju razgovarati i s epidemiolozima i sa stožerima.

S te srane, za četvrtak je najavila i dodatni sastanak s regionalnim turističkim zajednicama.

Na pitanje kako sadašnja epidemiološka situacija utječe na rezervacije, odgovorila je da se svakodnevno razgovara s partnerima na tržištima i da ima sve više upita za Hrvatsku s raznih tržišta, pri čemu većinu zanima jeli Hrvatska “zelena” i što je s cijepljenjem turističkih djelatnika, najavivši da bi cijepljenje moglo biti obavljeno u svibnju i lipnju jer “cjepivo dolazi”.

“Rezervacija je manje nego ranijih godina, pa i za Uskrs, ali više se očekuje iza Duhova odnosno od kraja svibnja i u lipnju, za što ima i više zanimanja turista, i zato je dobro da imamo što bolju epidemiološku situaciju i da se i dalje svi pridržavamo svih mjera”, poručila je Brnjac.

Novinari su pitali i oko pomoći putničkim agencijama jer moraju vraćati novac za otkazana putovanja tj. vaučere, a nemaju otkud, na što je odgovorila da “oni mogu dobiti kredit i vratiti ono što duguju i to uz jamstva države za kredite koja su za male i srednje poduzetnike do sto posto, a za velike 90 posto”.

Izvor:Hina

Najčitanije