14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska: Odabrano pet motiva za eurokovanicu, očekaju se rezultati šeste koju su birali građani

Euro

Za hrvatske motive na eurokovanici, radi ulaska Hrvatske u eurozonu 2023. godine, izabrano je pet od mogućih osam motiva, a to su hrvatska šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, a građani su do juče imali priliku predložiti još jedan slobodno izabran motiv.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je predsjedao sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, naglasio je kako je Hrvatska spremna preuzeti euro kao valutu 1.januara 2023. godine, no kako je do tada važno pripremiti i hrvatsku eurokovanicu, odnosno motive za njezinu izradu, kao što su to učinile i ostale države članice europodručja, upravo s ciljem ugradnje vlastitog identiteta u zajedničku europsku valutu.

Za odabir motiva i likovnog rješenja hrvatske eurokovanice bit će zadužena Stalna komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) uz novoosnovanu dodatnu multiresornu Komisiju za odabir.

U proteklih pet mjeseci između velikog broja ponuđenih odabrano je pet najprikladnijih motiva koje je   hrvatska javnost imala priliku ocijeniti na stranici euro.hr.

Tih pet motiva su: hrvatska šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, a građani će imati priliku predložiti jedan slobodno izabran motiv koje će valorizirati Komisija za novac.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je izbor hrvatske eurokovanice važan dio priprema za ulazak u eurozonu.

„Radi se o liku naše buduće kovanice eura koji treba odražavati povezanost hrvatskih građana s tim kovanicama, koje će u budućnosti biti njihova valuta, a služi i za promociju Hrvatske s obzirom da će kao dio valute eura cirkulirati cijelom Europom i svijetom, a riječ je o drugoj najznačajnijoj valuti na svijetu.Motive je potrebno izabrati prije jeseni kako bi se moglo otkovati ove kovanice u Hrvatskom novčarskom zavodu i distribuirati ih”, istaknuo je Vujčić.

Najčitanije