20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatskom vinogorju prijeti ozbiljna nestašica grožđa

grožđe

Uoči berbe najvećem slavonskom vinogorju prijeti ozbiljna nestašica grožđa. Zbog katastrofalne tuče grožđa gotovo i nema. I to na najboljim lokalitetima Papuka i Krndije. Štetu osiguravatelji procjenjuju čak i do 100 posto, velike vinarske kuće povećat će otkupne cijene, a gubitke će proizvođačima grožđa dijelom ublažiti i država.

Na vinorodnom lokalitetu Vetova, trsovi redovno daju šampionska vina. Dva mjeseca nakon katastrofalne tuče – od jedrih, nabijenih grozdova graševine ni traga. Šteta je stopostotna. Vinograd se, kaže Stanko Zrinščak – oporavio tek da bi preživio.

– Ali nema ni grožđa, ni kvalitete. Ove godine, dodaje – berbu možemo zaboraviti. Loza izrešetana tučom nije uspjela osigurati zriobu ni malobrojnim preostalim grozdovima. Ukupno gledajući, na trsu je trebalo biti 30 grozdova, a ostao je jedan, pokazuje Zrinščak.

Na meti tuče bila je i mlada, tek posađena loza. Poput one u nasadu porodice Špoljarić iz Vetova. Spašavaju što se spasiti može. Na vinorodnim padinama Papuka i Krndije nedostajat će u skoroj berbi više od 500 vagona grožđa. Udarac je to i za velike vinarske kuće, koje će iz kooperantskih vinograda dobiti upola manje sirovine.

Većina proizvođača grožđa urod nije osigurala

– Po pitanju cijena definitivno ćemo morati odraditi korekciju da olakšamo našim koperantima koji su nastradali, a i da odgovorimo na sve veće troškove i ulaganja, najavljuje Dino Galić iz Uprave Kutjeva d.d.. Naime, većina proizvođača grožđa – urod nije osigurala.

Gubitke u berbi ublažit će i država. Za štetu u poljoprivredi Požeške kotline osigurala je 30 miliona kuna. Rane sorte poput pinota i chardonnaya u berbu će već za desetak dana. A nestašicu sirovine ublažit će zalihe vina koje zbog dvije teške pandemijske godine iza nas, čekaju spremne u podrumima.

Izvor:HRT

Najčitanije