11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

HSF nastavlja saradnju sa Španijom i Slovenijom – Portela i Smiljanić dolaze u Herceg Novi

HFS

Španski umjetnik Frensis Portela (Francis Portela) i legenda regionalnog stvaralaštva, Slovenac Zoran Smiljanić novi su potvrđeni specijalni gosti ovogodišnjeg sedamnaestog izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji će biti održan od 1. do 6. septembra.

Frensis Portela je velika zvijeda svjetskog stripa sa izuzetno bogatom biografijom. Njegov stil čiste linije, te maestralno kadriranje rano ga preporučuju američkom tržištu odnosno superherojskom stripu u kojem od početka niže uspjehe i kao crtač i kao tušer. Prve poslove odrađuje za izdavačku kuću Image crtajući legendarnog GI Joe, te za DC i njihov ogranak Wildstorm, radeći kao tušer na Betmenu i naslovu ,,The Resistance“. Vrlo brzo dobija odličnu ponudu najvećeg američkog izdavača Marvel, sa kojim sarađuje i dan danas. Radio je na popularnim naslovima kakvi su ,,Spajdermen“, ,,X-23“, ,,Vulverin“ i ,,Crni panter“.

Zoran Smiljanić je vanserijski strip autor, ilustrator, karikaturista, grafički dizajner, scenarista i filmski publicista koji svoje početke vezuje za nedeljnik „Mladina“ gdje sredinom osamdesetih objavljuje žestoke, angažovane stripove koji su se bavili aktuelnim problemima društva. U strip tadašnje SFRJ po prvi put ulaze politika, nasilje i eksplicitna seksualnost, te Smiljanić trpi i velike političke pritiske. Političku kritiku, serijal „Hardfuckers“ na preko 210 tabli stripa, objavljuje pod pseudonimom Vittorio de la Croce. Nastavlja sa objavljivanjem na slovenačkom tržištu kroz seriju kratkih stripova nazvanu „Porodične priče“, zatim i „Ratne priče“ a 2016. godine privodi kraju najveći slovenački strip serijal pod nazivom „Meksikajnarji“. Smiljanić se nakon ovog djela vraća uglavnom političkim i provokativnim temama u stripu, izdaje i sjajnu biografiju Ivana Cankara u stripu, te se još bavi pisanjem knjiga, recenzija stripova za „Mladinu“, i organizacijom strip događaja.

Najčitanije