22 C
Kotor

Slušaj online radio

Humanitarna kriza u pojasu Gaze! Rat s Hezbolahom pitanje je trenutka?

Izrael – Palestina – sukob – foto EPA

Šokiran napadom na svoje gradove i sela, Izrael provodi najžešće bombardiranje koje je Gaza ikada vidjela, uveo je strogu blokadu i priprema kopnenu invaziju.

Nastavlja se evakuacija sjevera pojasa Gaze, a humanitarna pomoć za Palestince gomila se u Egiptu, na Sinaju, jer Izrael konvojima ne dopušta prelazak granice. Izraelsko topništvo odgovorilo je na jugu Libanona na raketne napade Hezbolaha, a Bijela kuća upozorava da bi eskalacija mogla rezultirati izravnim uključenjem Irana u rat. SAD je u Sredozemlje poslao još jedan nosač zrakoplova.

Izrael čeka iseljavanje Palestinaca

U očekivanju najavljene izraelske invazije s kopna, mora i iz zraka na pojas Gaze, u raketiranju tog područja, prema palestinskim izvorima, sve je više žrtava. Izrael je istodobno objavio i da raste broj mrtvih nakon napada militanata Hamasa na gradove na jugu te zemlje prošle subote. U Izraelu je i ekipa HRT-a, a jutros se u Vijesti uživo javio novinar Petar Vlahov.

– Noć u Tel Avivu i većem dijelu Izraela prošla je nešto mirnije nego što je to bilo ranije. Bilo je razmjene raketne vatre. Čula se i pješačka paljba, a riječ je o sukobima između Hezbolaha i izraelske vojske, no to su ograničeni sukobi koji će se vjerojatno nastaviti i tijekom dana, rekao je Vlahov.

Što se tiče početka kopnene invazije istaknuo je kako je neizvjesno bilo što prognozirati kada će početi ili neće.

– Tu nisu problem vremenski uvjeti, to Izraelce ne bi smetalo da krenu nego je ključno pitanje pitanje palestinskih izbjeglica. Izraelcima odgovara da se oni što više isele s područja Gaze. Prema njihovim podacima otišlo ih je preko 600.000, dok podaci UN_a govore i milijun osoba u samo osam dana. Kada bi Izraelci sada krenuli u okopnenu ofennzivu bilo bi puno civilnih žrtava kod Palestinaca i teško bi to bilo pravdati pred očima javnosti i pred svijetom, izvijestio je Vlahov.

Rekao je kako ova situacija za sada odgovara svima.

– Izraelci to vrijeme koriste kako bi regrupirali svoje oklopne i pješadijske snage koje i dalje nagomilavaju na same granice prema pojasu Gaze. I američka diplomacija je uložila napore i to je očito na neki način usporilo samu izraelsku ofenzivu. Danas je ovdje i Antony Blinken, opet će se sastati sa čelnicima izraelske države, javio je.

Izvor:HRT

Najčitanije