20 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusi udaraju na Avdiivku, Putin tvrdi da je ukrajinska ofenziva propala

Vladimir Putin – foto EPA

Rat na Bliskom istoku u drugi je plan bacio rusku agresiju na Ukrajinu koja traje već gotovo 600 dana. Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je ukrajinska protuofenziva propala.

Posljednjih dana znatno su se pojačali sukobi na sjevernoistočnom dijelu bojišta gdje Rusi silovito napadaju strateški važan grad Avdiivku u Doneckoj oblasti.

Četveromjesečna ukrajinska protuofenziva postigla je, tvrdi Kijev, određeni napredak na istočnom bojištu, blizu Bahmuta i na jugu, gdje se Ukrajinci grčevito pokušavaju probiti do Azovskog mora i presjeći okupirani dio zemlje na dva dijela.

Putin tvrdi da je ukrajinska protuofenziva propala

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su ruske snage ojačale svoje položaje na cijeloj crti fronte u Ukrajini nakon, kako je rekao, neuspjeha ukrajinske protuofenzive.

– Što se tiče protuofenzive, koja je navodno u zastoju – potpuno je propala, rekao je Putin u videu koji je na društvenim mrežama objavio novinar iz Kremlja Pavel Zarubin.

Upitan o bitci za istočni ukrajinski grad Avdiivku, Putin je zaključio da Ukrajina priprema nove ofenzivne operacije te dodao: “Ono što se sada događa duž cijele linije kontakta naziva se aktivna obrana. Naše snage poboljšavaju svoj položaj na gotovo cijelom području”.

Ruske linije ojačane minskim poljima i tisućama vojnika

Rusija trenutačno kontrolira oko 17,5 posto ukrajinskog teritorija, a četveromjesečna ukrajinska protuofenziva ove godine nije donijela gotovo nikakvu teritorijalnu dobit, prema zapadnim analizama teritorija koji drži Rusija.

Ukrajina je vratila teritorij koji je Rusija zauzela prošle godine, no ukrajinska vojska se mučila da probije ruske linije koje su ojačane minskim poljima i tisućama dodatnih ruskih vojnika.

Najčitanije