34.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Husić: Izmješta se sidrište iz Dobrote, sigurnost plovidbe na prvom mjestu

Bokokotorski zaliv – Dobrota -foto UPSL

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama inicirala je izmještanje sidrišta preko puta Fakulteta za pomorstvo u Kotoru, jer predstavlja smetnju za sigurnu plovidbu u tom dijelu Bokokotorskog zaliva.

“Trenutno sidrište je pozicionirano tako da remeti siguran prolaz plovilima koja uplovljavaju, odnosno isplovljavalju iz Luke Kotor ili se kreću tim dijelom zaliva. Sidrište je problematično zbog konfiguracije terena. Radi se o veoma uskom prolazu, koji u nekim njegovim djelovima iznosi od 500 do 600 metara. Konkretno, riječ je o području od Svetoga Matije do same Luke Kotor. Sidrište koje je do sada postojalo ispred pomorskog fakuleteta u Dobroti, predstvlja opasnost za sigurnost pomorske plovidbe”, kazao je v.d. direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Haris Husić.

Za vrijeme kada je brod na sidrištu, na lokaciji Dobrote, jahte, brodovi, motorni čamci i ribarski brodovi nisu u mogućnosti sigurno ploviti tim dijelom i istovremeno poštovati Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe, odnosno ne mogu držati propisano rastojanje od obale.

Haris Husić

“Problematična je i udaljenost samog sidrišta od obale, jer u slučajevima oranja sidra ili neke neprevidive situacije u smislu gubitka propulzije ili blackout-a, vrlo je vjerovatno da bi došlo do katastrofe nesagledivih posljedica i da bi imali velikih problema. Zbog toga smo inicirali uklanjanje tog sidrišta”, istakao je Husić.

Sidrište će biti izmješteno na osnovu Vladinog zaključka, a predloženim Aneksom 1,  Ugovora o prvenstvenoj koncesiji iz predmeta ugovora briše se dio namijenjen za potrebe sidrišta Luke Kotor, koji obuhvata akvatorijum na lokaciji Dobrote-sidršte, preko puta Fakulteta za pomorstvo. Predmetno sidrište biće izmješteno na dvije nove lokacije, odnosno, biće forminara dva nova sidrišta, na lokacijama Uvala Kamenorovići i Uvala Orahovac. Predložena izmjena će se primjenjivati od 1. novambra, kako se ne bi ugrozile postojeće rezervacije, kredibilitet Luke Kotor i države kao turističke destinacije.

Najčitanije