20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Hutisti projektilom pogodili američki teretni brod

Foto X

Jemenski hutisti projektilom su pogodili teretni brod u vlasništvu američke tvrtke koji je plovio u Adenskom zaljevu. Tako su ostvarili prijetnje da više neće napadati samo brodove povezane s Izraelom, nego i američke i britanske brodove. Nakon današnjeg incidenta, najmanje 15 tankera na tom području okrenulo se i promijenilo smjer zbog straha od projektila iz Jemena.

Oko 160 kilometara južno od obale Jemena, projektil je pogodio teretni brod u vlasništvu američke kompanije Eagle Bulk. Američka vojska tvrdi da je riječ o protubrodskom dalekometnom projektilu.

– Kao posljedica udara, plovilo je pretrpjelo ograničenu štetu tovarnog prostora, ali je stabilno i udaljava se iz tog područja. Nitko od članova posade nije ozlijeđen. Plovilo prevozi čelične proizvode, priopćila je tvrtka Eagle Bulk Shipping.

Hutisti kažu da su napad izveli zbog zajedničkih američko-britanskih zračnih udara na njihove položaje u Jemenu.

– Jemenske oružane snage smatraju sve američke i britanske ratne i ostale brodove koji sudjeluju u agresiji protiv naše zemlje neprijateljskim metama u dometu naših snaga. Jemenske snage poručuju da je odgovor na američke i britanske napade neizbježan i da nova agresija neće proći nekažnjeno, rekao je Yahya Sarea, glasnogovornik hutista.

Američki državni vrh zasad je bez komentara. Britanski premijer kaže da želi smiriti stanje u tom području, ali upozorava.

– Nećemo oklijevati kad je riječ o sigurnosti britanskog naroda, naših interesa i naše imovine, rekao je Rishi Sunak, britanski premijer.

Iran, koji je glavni pokrovitelj hutista, poručuje SAD-u: licemjerni ste jer ne želite da se rat iz Gaze proširi u regiji, ali napadate Jemen.

– Islamska Republika Iran snažno podržava sigurnost plovidbe u regiji. Upozoravamo Ameriku i Britaniju da odmah zaustave rat protiv Jemena, rekao Hossein Amir-Abdollahian, iranski ministar vanjskih poslova.

Nedugo nakon incidenta na moru, u zračnoj luci kod jemenskog grada Al-Hudaide odjeknula je snažna eksplozija. Riječ je o području pod nadzorom hutista, ali zasad nitko nije objavio što se točno dogodilo.

Najčitanije