15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

I Italija se bori s uzurpatorima mjesta na plažama, više su nego domišljati, ali ni obalna straža nema milosti

Italija – Eliano Imperato/Controluce Via Afp

Talijanski turisti koji zaauzmu dio javne plaže s ležaljkama i suncobranima, a zatim ih ostave kao “rezervaciju” istog prostora, suočeni su s oštrim mjerama jer im obalna straža trajno oduzima te rekvizite za plažu i naplaćuje kazne, javlja Times.

I dok se na dalmatinskim plažama tek počinje ozbiljnije baviti ovim problemom u pojedinim turističkim mjestima, diljem Italije se na tome sustavno radi.

Tako su službenici obalne straže ovog ljeta dosad zaplijenili gotovo 6000 predmeta ostavljenih na plažama i kaznili njihove vlasnike s 366.000 eura, kako bi odvratili kupače koji pokušaju ugrabiti stanovitu kvadraturu javne pješčane plaže i privremeno je posvojiti.

“Također kažnjavamo i one koji su toliko beskrupulozni da na svoju ruku postavljaju nizove ležaljki i suncobrana i zatim ih iznajmljuju”, rekao je glasnogovornik obalne straže, zapovjednik Cosimo Nicastro. “Odlučni smo osigurati da javne plaže u Italiji ostanu pristupačne.”

Otprilike polovica talijanskih plaža je u privatnom vlasništvu i naplaćuje se ulaznica, ali ostale su javne i posjetiteljima je zabranjeno zauzimati dijelove pijeska za vrijeme trajanja odmora.

“Makli smo čak 50 suncobrana postavljenih na plaži Vasto u Abruzzu, a u Terracini u Laziju oslobodili smo 4000 četvornih metara plaže”, rekao je Nicastro, dodajući da je ovog ljeta dosad tako “oslobođeno” 131.000 četvornih metara plaža diljem Italije.

Potražnja za prostorom na plažama ove je godine u porastu jer Talijani hrle na more nakon dva ljeta u kojima ih je pandemija Covida omela u odlasku na godišnje odmore.

Prostori koji se naplaćuju u privatnim klubovima na plaži toliko su traženi da su angažirani odvjetnici koji rješavaju sporove konkurenata oko iznajmljivanja suncobrana. To je potaknulo više Talijana da krenu na javne plaže, uključujući primjerice Giardini Naxos na Siciliji, gdje su službenici obalne straže otkrili da su neki kupači koristili čak cementne blokove za “sidrenje” svojih suncobrana.

Prethodnih je godina obalna straža uhvatila lukave turiste u Liguriji kako na plažu šalju članove obitelji – obično starije koji ranije ustaju – prije zore, da razmotaju ručnike prije nego što stignu “konkurentski” kupači.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije