8 C
Kotor

Slušaj online radio

Putin i Macron razgovarali o situaciji u Zaporožju

Vladimir Putin – foto EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u petak sa francuskim kolegom Emmanuelom Macronom o nedavnim dešavanjima u vezi sa nuklearnom elektranom Zaporožje.

“Putin je naglasio da granatiranje elektrane stvara opasnost od velike nuklearne katastrofe koja može dovesti do kontaminacije ogromnih teritorija”, saopšteno je iz Kremlja.

Putin i Macron su istakli značaj što bržeg organizovanja posjete delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Zaporožju u cilju procjene trenutne situacije.

“Ruska strana potvrdila je spremnost da inspektorima IAEA-e pruži potrebnu pomoć”, dodaje se u saopštenju.

Putin je podsjetio i na poziv stručnjacima Sekretarijata Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) da posjete pritvor u Olenivki, gdje je, kako je rekao, ubijen veliki broj ukrajinskih ratnih zarobljenika u raketnom napadu Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski predsjednik izvijestio je francuskog predsjednika o provođenju sporazuma potpisanog 22. jula u Istanbulu o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka te izvozu ruske hrane i đubriva na svjetska tržišta.

“Skreće se pažnja na činjenicu da i dalje postoje prepreke navedenom ruskom izvozu, što ne pridonosi rješavanju problema vezanih uz osiguranje globalne sigurnosti hrane”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Dodaje se da su predsjednici Rusije i Francuske dogovorili nastavak kontakata.

Najčitanije