10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

I pored dnevnice od 50 eura za pica majstora, radnike ne mogu naći

Foto pixabay

Turistički poslenici su zadovoljni posjetom turista, ali nijesu ponudom radne snage. I pored povećanja sezonskih plata, koje se kreću od 50 eura na dan za pica majstora do 800 eura mjesečno za konobare sa plaćenim stanom i hranom, vlasnici turističkih objekata teško da mogu naći radnike. Sagovornici kažu da sezonci iz drugih gradova još nijesu počeli da dolaze, a da ih naši ucjenjuju, piše Pobjeda.

Plate

U oglasima kuvarima nude plate od 1.200 eura nagore, barmenima sada od 800 do 900 eura, konobarima 700 eura, koliko su poslodavci spremni da plate i pomoćnog kuvara. Uz to idu plaćen smještaj i hrana. U luksuznijim odmaralištima cijene rada su osjetno veće, ali i pored toga domaće radne snage nema, pa se poslodavci sve više interesuju za radnike iz Kine, Filipina, Meksika…

– Naši traže plate kao u Hrvatskoj, a mi im to ne možemo dati. Turisti koji imaju para idu u rizorte i hotele, kod nas popiju kafu, limunadu i to je to. Nemamo toliku zaradu da bi dali veće plate – kaže jedan od vlasnika plažnih barova i dodaje da u Hrvatskoj već ima radnika iz Nigerije, Afrike do Filipina Meksika, Tajlanda…

– Čuo sam da će i kod nas početi dolaziti čak i iz Nepala, Šri Lanke… – kazao je Pobjedi jedan od vlasnika hotela u Budvi. Petar Golubović, direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma, kaže da su plate sezoncima, zahvaljujući povećanju minimalca, znatno više nego prethodnih godina.

– U određenim ugostiteljskim objektima značajno su uvećane zarade za pozicije koje ne traže visok nivo kvalifikacije. Plate za pozicije koje traže određene vještine, npr. pica majstor, barmen i sl, su veće, ali opet zavise od poslodavca do poslodavca – tvrdi Golubović i ističe da se kvalitetni i kvalifikovani radnici iz naše zemlje često odlučuju za sezonske poslove u Hrvatskoj zbog značajno viših plata, ali i uslova rada.

– Imati slobodan dan kao sezonski radnik u nekom plažnom baru ili restoranu je kod nas rijetka pojava, a u Hrvatskoj se podrazumijeva – poručuje Golubović.

Milica Kraljević iz digitalne platforma zaposli.me kazala je Pobjedi da je interesovanje za sezonsku radnu snagu očekivano veliko i da je ove godine krenulo još u februaru i martu.

– U skladu sa povećanim minimalcem povećane su i plate u ugostiteljstvu, a poslodavci nude i druge benefite koji čine značajne faktore kada je u pitanju odabir sezonskog posla – kaže Kljajević i ističe da plate zavise od spremnosti poslodavaca da ulože u radnu snagu.

Ponuda

– U svakom slučaju, ponuda na našem tržištu postoji. Zavisno od ličnih preferencija i zahtjeva, kandidatati odlučuju hoće li raditi u Crnoj Gori, Hrvatskoj, ići u studentske razmjene u Americi ili otići u neku sasvim drugi zemlju… – navodi Kraljević.

Aleksandra Milićević sa digitalne platforme prekoveze.me kaže da je obradovalo saznanje da se poslodavci uglavnom pridržavaju povećanja minimalca, tako da su i plate dosta konkurentne u odnosu na regionalna tržišta.

– Konobari i kuvari su najtraženiji, a plate su u skladu s tim – kazala je Milićević i naglasila da ponuda na našem tržištu i te kako postoji, s tim što je pitanje koliko su kandidati kvalifikovani za pojedine pozicije.

– Treba dodatno raditi na usavršavanju radne snage iz oblasti ugostiteljstva npr. angažovati mentore, sprovoditi prakse i sl – naglašava Milićević dodajući da ima i kandidata koji odlaze u Hrvatsku i druge zemlje.

– Saznali smo da nije uvijek presudna plata, već da motiv nalaze i u drugim benefitima – tvrdi Milićević i objašnjava da su, na primjer, radnici sa bogatim radnim iskustvom u poziciji da ispregovaraju i bolje uslove, što se tiče plate i drugih benefita (obezbijeđeni hrana i smještaj, dodatne obuke, prakse itd)

Golubović: Poslodavci koji nijesu korektni prema radnicima štete sebi

Petar Golubović ističe da je korektnost poslodavca od slučaja do slučaja.

– Generalno, poslodavci koji nijesu korektni prema zaposlenima direktno štete svom biznisu, jer je onda nekorektnost radnika uzročno posljedična stvar – kazao je Golubović.

Kuvari

Hrvatskoj nedostaje 35.000 sezonaca

Od 150.000 radnika koji su potrebni Hrvatskoj za predstojeću ljetnju sezonu, trenutno ih, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, fali između 30.000 i 35.000.

Iako je Hrvatska zakonski regulisala angažman sezonskih radnika, mnogi sezonci sa tržišta radne snage se odlučuju da odu u inostranstvo, iako ni plate nijesu male.

Primjera radi, plata kuvara kreće od 2.000 do 2.500 eura, konobara oko 1.000 eura plus bakšiš, a ostali pomoćni radnici mogu da očekuju plate do 1.000 eura. Uz to gotovo svi poslodavci nude smještaj, a veliki broj i hranu za sezonce.

Italiji fali 250 hiljada radnika

Italija se suočava sa sličnim problemom kao i zemlje regiona. Italijani su sve manje zainteresovani za bilo kakav rad, pa čak i sezonski jer kako kažu mnogi poslovi su previše naporni i malo plaćeni. Samo u turizmu, prema riječima resornog ministra Masima Garavalje, ove godine fali 250.000 radnika i sve je teže pronaći konobare, kuvare, recepcionere i ostalo osoblje. Italijanima fali ove godine i berača voća, fizikalaca, portira, stolara, čistačica i čistača, građevinskih radnika, majstora itd.

/Nada Kovačević/

Izvor:Pobjeda
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije