15 C
Kotor

Slušaj online radio

Iako je Putin naredio 36-satno primirje, oružje nije utihnulo

Ukrajina – Selo Torske u Doneckoj regiji Foto: Yevhen Titov / REUTERS

Iako je ruski predsjednik Vladimir Putin svojoj vojsci naredio 36-satno primirje na bojištu u Ukrajini, oružje, čini se, nije utihnulo. Obje strane međusobno se optužuju za nove napade. Za civile koji mjesecima nemaju ni struje, ni vode ni grijanja, ovo je jedan od najtežih Božića.

Ukrajinci ratni Božić dočekali u mraku

09:05

Prvi ratom obilježen pravoslavni Božić. Mnogi su ga dočekali u mraku, bez božićnih lampica i bogatog blagdanskog stola.

– Imam dvoje djece i ove godine rekli smo im da Dedmorož, kako zovemo ruskog Djeda Mraza, neće doći. Ali vjeruju u Djeda Božićnjaka i Svetog Nikolu i od njih dobivaju poklone. Prvi put naša se djeca odmiču od svega što ih veže uz Rusiju, rekla je Ilona Bržezinska, stanovnica Buče.

Prvi čovjek Rusije božićnu je liturgiju odslušao potpuno sam u sabornoj crkvi Navještenja u Kremlju. Državna televizija nakratko je prikazala Vladimira Putina samog u pozlaćenoj crkvi, te zatim nastavila s prijenosom liturgije u moskovskom hramu Krista Spasitelja. Poglavar ruske pravoslavne crkve u božićnom se obraćanju ponovno dotaknuo Ukrajine.

– Svima želim poseban Božić. Želim vam da iskusite božansku prisutnost. Molimo svim srcem za članove obitelji, bližnje, za sebe i domovinu. Molimo za našu braću u Ukrajini koji su protjerani iz Kijevo-pečerske lavre. To je mjesto stoljećima bilo čuvar pravog neiskrivljenog pravoslavlja, rekao je Kiril, patrijarh Ruske pravoslavne crkve.

Iako je Rusija unilateralno proglasila 36 sati mira, na bojištu se jučer svejedno mogla čuti topnička paljba. Zbog odluke o prekidu vatre, na ruskim društvenim mrežama zavladao je bijes. Dio Rusa primirje smatra svojevrsnom izdajom vojnika na bojištu, jer su prema ruskim izvorima njihove snage posljednjih dana ostvarile određene pomake. Ističu da je osvojeno selo Bahmutske, te je navodno probijena i ukrajinska obrana kod obližnjeg Soledara. Ukrajinci su još prije isticali da Rusi intenziviraju napade na Soledar, jer ne mogu osvojiti Bahmut. U pripremi za proljetnu protuofenzivu, Sjedinjene Države šalju dosad najveći pojedinačni paket pomoći, vrijedan tri milijarde dolara.

– Prvi ćemo put dobiti oklopna vozila Bradley – to je upravo ono što nam treba. Doći će i nove puške i meci, uključujući one visoke preciznosti, nove rakete, novi dronovi, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Dodatnu vojnu pomoć šalju i Pariz i Berlin. Francuska je obećala dopremiti lovce na tenkove AMX, a Njemačka će do kraja ožujka isporučiti 40 transportera Marder.

Rusija intenzivira napade na obližnji grad Soledar

07:18

Prema ruskim izvorima Rusi su posljednjih nekoliko dana ostvarili uspjehe na istoku, točnije oko ukrajinskog uporišta u Bahmutu.

Ukrajinski dužnosnici ističu da Rusija intenzivira napade na obližnji grad Soledar.

Ruski predsjednik bio je sam na božićnoj misi u Katedrali Navještenja u Moskvi. Pravoslavni Božić tisuće Ukrajinaca dočekale su u mraku.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije