17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

IBM na Evropskom kongresu naučnog ronjenja predstavio projekat o palasturama

Na 3. Evropskom kongresu naučnog ronjenja koji je održan u mjestu Funšal (Funchal) Madeira (Portugalija) 22-23 marta, Institut za biologiju mora iz Kotora predstavila je dr Vesna Mačić, naučnim radom o palasturama (Pinna nobilis).

Uz organizatora, Marinsku biološku stanicu Funšal, iz uprave grada uz riječi dobrodošlice istaknuto je da iako je Madeira udaljena od Maroka oko 400 km a od kopna Evrope oko 1000 km i nekada se čini da je daleko od svega, s obzirom da se nalazi okružena Antlantikom, za kongres o naučnom ronjenju bi se moglo reći da je to pravo mjesto, kaže dr Vesna Mačić.

Prijavljenih više od 60 radova to i potvrđuju, a većina naučnih radova je iz Evrope (Portugalija, Španija, Francuska, Italija, Malta, Hrvatska, Crna Gora, Grčka, Njemačka, Finska, Belgija, Velika Britanija i Finska) ali i iz drugih zemalja širom svijeta (USA, Nova Gvineja, Nova Kaledonija, Maldivi, Irak). Svi radovi su podijeljeni u tri velike grupe, arheologija, metode u naučnom ronjenju i ekologija i naučno ronjenje.

Prvog dana kongresa prikazane su nove tehnike istraživanja kao i nova tehnološka rješenja za što efikasniji rad pod vodom i sakupljanje podataka (npr. stvaranje 3D snimaka i vodootporni tablet), a takođe istaknuta je i neophodnost ronjenja kao naučne metode u izučavanju morskih ekosistema, te neophodnost dugoročnosti i ozbiljnog pristupa obuci naučnih ronioca. Osim toga istaknuta je i važnost uključivanja šire javnosti odnosno ronioca amatera u akcijama sakupljanja podataka.

Institut za biologiju mora (IBMK) – Univerzitet Crne Gore, dr Vesna Mačić predstavila je kroz naučni rad o praćenju rasta palastura (Pinna nobilis) zaštićene vrste školjki koja se u poslednjih 5-6 godina pojavila u izuzetno velikom broju i to posebno na malim dubinama. Dio ovih rezultata je dobijen u okviru projekta Pina SPOT koji IBMK sprovodi u saradnji sa srodnim institutima u Francuskoj i Španiji.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije