10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Boka Kotorska se pridružila globalnoj inicijativi Sat za planet Zemlju

Kotor

Gradovi u Boki Kotorskoj, Kotor, Tivat, Herceg Novi, pridružili su se globalnoj inicijativi Sat za planet Zemlju WWF-a, sinoćnim gašenjem dijela javne rasavjete u 20 sati i 30 minuta na sat vremena.

Kotorski bedemi pridružili su se hiljadama svjetskih atrakcija koje su isključila svjetla, Ajfelov toranj, rimski Coloseum, Times Square i Empire State Building u New Yorku, Sears Tower u Chicagu, mostovi San Francisca, Sydneya, Mostara i Beograda, neboder Taipei 101, Big Ben i Tower Bridge u Londonu, Sagrada Familia u Barceloni, egipatske piramide, Akropola u Ateni, Brandenburška vrata u Berlinu Dubrovačke zidine, pulska Arena…

Tivat sinoć oko 21 sat – foto čitalac

Sve je započelo prije deset godina kada su gašenjem javne rasvjete u australskom Sidneju stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena.

Glavni cilj ove akcije je osvijestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo.

Prema istraživanjima WWF-a, u posljednjih 40 godina je čak 58 posto manje ptica, riba i drugih životinjskih vrsta na cijelome svijetu.

Porto Montenegro i hotel Regent u mraku

Kompanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro i hotel Regent podržali su globalnu akciju Sat za planetu 2016. koja je obilježena juče, te je na 60 minuta isključena uličnu rasvjeta u naselju, kao i značajno redukovana potrošnja električne energije u marini i rezidencijalnim kompleksima.

Porto Montenegro

“Sat za planet Zemlju” pokrenut je 2007.

“Sat za planet Zemlju” pokrenut je 2007. u australskom Sidneju, kada je 2,2 miliona ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla kako bi podigli glas protiv klimatskih promjena. Samo godinu dana kasnije akcija je postala globalni pokret s više od 50 miliona učesnika u 35 zemalja svijeta. Svake godine broj učesnika se povećava. U prvih deset godina “Sat za planet Zemlju” uključio je stotine milijuna ljudi iz preko 170 zemalja diljem svih kontinenata te ušao u istoriju kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizovana, istaknuo je WWF.

Najčitanije