14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U starom dubrovačkom portu obnovljena peskarija iz 19. stoljeća

Obnovljena peskarija iz 19. stoljeća

Peskarija, ribarnica iz 19. stoljeća, otvorena je u utorak u starom dubrovačkom portu nakon višemjesečne obnove u koju je uloženo 207 hiljada kuna, a gradonačelnik Mato Franković poručio je kako je uređenjem ribarnice vraćena još jedna bitna sastavnica života u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Franković je istaknuo kako peskarija predstavlja identitet jednog grada, a kad je dubrovačka zatvorila svoja vrata poslana je, kaže, pogrešna poruka da stanovništvo polako napušta povijesnu jezgru.

“Možda se razmišljalo da su u pitanju tek dva ili tri ribara, ili da će ovdje kupovati možda pet ili šest kupaca. Zato je bilo važno vratiti peskariju, premda nije bilo jednostavno. Uspjeli smo na koncu dobiti potrebne minimalne tehničke uvjete, iako se to na početku činilo možda i nemogućim. Tradicijski obrti moraju biti u gradu i živjeti sa svojim gradom“, rekao je.

Tomislav Tabak, direktor gradske tvrtke Sanitat koja je provela sanaciju ribarnice, kazao je kako zarada komunalne tvrtke nije u ovom slučaju na prvom mjestu, već bolji život građana, posebno u povijesnoj jezgri.

“Šest godina peskarija nije radila i bila je ruglo. Objeručke sam prihvatio ideju ribara o obnovi, premda nisam znao koji nas sve problemi čekaju. U suradnji s konzervatorima i inspektoratom kroz šest mjeseci smo ostvarili tu ideju. Sada ribari mogu svoj ulov prodavati na zakonit način u ribarnici koja postoji već 200 godina“, poručio je Tabak.

Svi radovi na obnovi ribarnice, koja na oko 25 metara četvornih može primiti tri ribara, obavljeni su uz suglasnost i prema naputcima Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Obnova ribarnice je počela u prosincu 2018. godine, ispunjavajući sve zahtjeve objekta u djelatnosti ribarnice po propisima Europske komisije o higijeni hrane.

Tokom obnove sve kamene površine su izbrušene, uklonjeni su stari klimatizacijski i ventilacijski sustavi, izmijenjen je pod, obnovljen je stari stol na koji je postavljena inoks ploča, zamijenjeni su vodovodna i energetska mreža te postavljeni nova rasvjeta, ledomati i frižideri.

Obnovljena peskarija iz 19. stoljeća foto Hina

Ribarnica, koja je izgrađena u 19. stoljeću za vrijeme austrijske vlasti, desetljećima je opskrbljivala Dubrovčane ribom i drugim plodovima mora, ali je nakon potresa 1979. godine prenamijenjena u skladište građevinskog materijala. Premda joj je 1990. godine opet vraćena prvotna namjena, popravljen krov i postavljena kovana željezna ograda, ponovno je stradala u Domovinskom ratu.

Nova obnova uslijedila je 1995. godine, kad joj je još jednom vraćena izvorna svrha, ali su Dubrovčani u međuvremenu izgubili naviku kupnje ribe na tom mjestu. U potrazi za kupcima ribari su se s peskarije preselili na Zelenu placu, prodavali s karića te izravno restoranima, a kad je gradska vlast pola prostora ribarnice iznajmila ugostiteljskom objektu, gradski su se ribari preselili na novu ribarnicu u Gružu.

Sanitat je ribarnicu u Portu zatvorio 2013. godine, budući da više nije udovoljavala zahtjevima EU. Inicijativu za ponovno otvaranje pokrenula je skupina ribara iz povijesne jezgre.

Izvor:Hina

Najčitanije