16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Indijska smokva (Opuntia ficus.indica): Lijepi i ukusni plodovi

Herceg Novi, jun 2022. – Na našoj rivijeri od maja pa sve do septembra cvjeta jedan egzotičan kaktus. Riječ je o opunciji, žab ici, gospinoj pogači ili indijskoj smokvi, koja kod nas obično služi kao ukras, no krije i vrlo ukusne plodove.


Opuncija (Opuntia ficus-indica) je grmoliki, razgranati kaktus, porijeklom iz Meksika, a u 16 vijeku je prenijet u Evropu. Često se može vidjeti kao odomaćena, samonikla vrsta na Mediteranu i duž jadranske obale. U kontinentalnim područjima gaji se često kao sobna biljka. Ima sočne i ukusne, jestive plodove koji se nazivaju još i indijske smokve.

Latinsko ime roda Opuntia potiče od imena antičkog grčkog grada Opusa (spominje ga Homer u Ilijadi i Pindar u svojim pjevanjima).

Plodovi se, u botaničkom smislu, ubrajaju u bobice i veličine  su jajeta. Mogu biti crvene, žute ili ljubičaste boje, a kao i cijela biljka, obrasli su čupercima bodlji. Jestivi su i u mnogim područjima sa toplom i umjerenom klimom opuncija se uzgaja zbog svojih sočnih, slatkih i ukusnih plodova.

Grb meksika

Meksiko – pradomovina indijske smokve i danas je veliki proizvođač ove kulture. Koliki je značaj ove biljke govori i to što se nalazi i na grbu Meksika.U  Evropi plantažno se uzgaja u južnoj Italiji, a najviše na Siciliji, gdje ima na stotine hektaraa ove kulture. Prinos po hektaru je u prosjeku oko 20 tona, a uz optimalni uzgoj i navodnjavanje i do 30 tona po hektaru.

Indijska smokva jako je zdrava jer sadrži antivirusna, protivupalna i antikoagulacijska svojstva. Bogata je vlaknima, antioksidansima i linolenskom kiselinom, a sadrži i minerale kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum i fosfor. Sadrži dijetalna vlakna koja potiču rad crijevnih mišića i tako poboljšavaju probavu. Plod indijske smokve može se  jesti sirov kao i sve drugo voće .Najčešće mu je potrebno oko jedan dan nakon kupovine da sazre, a trebao bi biti mekan na dodir kada bude spreman za konzumaciju. Ukus je sladak, ponekad kiseo te sličan lubenici ili kiviju.

U našim trgovinama ne može se kupiti indijska smokva, a u Crnoj Gori malo ljudi ga koristi u ishrani. Od indijske smokve mogu se spremati džemovi, mermelade, sokovi i alkoholna pica. Američki domorodci koristili su ga za pripremu crvenog alkoholnog pića „colonche“.

U nekim zemljama pripremaju se i cvjetovi, kao ukusno bareno povrće.

Prekomjerno konzumiranje plodova opuncije može izazvati dijareju.

Kaktus – Oponucija

Osim za jelo,  indijska smokva se koristi i za dobijanje mnogih proizvoda. Iz stabljika opuncije dobija se jedna vrsta gume, koja se koristi za žvakanje, ili pomiješana sa uljem, za izradu svijeća. Sok od kuvanih ogranaka je vrlo ljepljiv i dodaje se gipsu, kreču i drugim sličnim materijalima kako bi bolje prianjali za zidove. Od sjemena se dobija biljno ulje, koje je rijetko na tržištu zbog visoke cijene, a koristi se u kozmetici. Tako 10 ml koštaviše od 20 eura.

Crvena boja koja se koristi za izradu ruževa dobija se iz košenila, malih štitastih ušiju štetočina koje se hrane opuncijom, posebice od ženki. Boja se dobiva iz osušenih i tučenih tijela.

Opuntia broji više od 250 vrsta kaktusa koji većinom potiču iz Amerike.

/S.Kosić/

Najčitanije