16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Insvestitori vila na obali Krašića jači od Opštine Tivat i države

Da se gradnja lungo mare pješačke staze u Krašićima koja je jedan od ključnih projekata administracije tivatskog gradonačenika dr Siniše Kusovca (DPS) pretvorila u svijevrsnu lakrdiju i izrugivanje moćnih investotora sa Opštinom i državom, pokazuje i najnoviji primjer iz Krašića.

Naime, minulog vikenda jedan od dva završena segmenta prve faze novog šetališta u dužini od tridesetak metara, bukvalno je odsječen i oduzet i Opštini kao investitoru tog javnog komunalnog objekta i građanima kao njegovim korisnicima. Radnici su naime, na obali ispod dvije velike turističke vile što se prave u blizini nekadašnjeg kafića „Zanzibar“, sazidali dva ogradna zida od betonskih blokova i na taj način presjekli novo šetalište.

Ovo je do sada najdrastičniji vid podrivanja deklarativnih napora tivatske lokalne DPS-SD-HGI vlasti da uzurpiranu i privatizovanu morksu obalu u Krašićima, pokuša vratiti građanima i široj javnosti, gradnjom lungo mare šetališta. Ova pješačka staza inače, predviđena je aktuelnom Državnom studijom lokacije koju je Vlada Crne Gore naručila i usvojila za taj dio tivatske obale. Kontroverzna DSL Krašići je dozvolila gradnju na uskom pojasu nekada prirodne kamenite obale tog dijela Tivta ispod lokalnog puta za Petroviće, pa su se Krašići u proteklih nekoliko godina pretvorili u pravi urbanistički horor.

Moćni pojednici i bogati domaći i strani tajkuni su na obali, bukvalno sa temeljima u moru, sagradili vile za sopstvene potrebe ili za prodaju na tržištu i sebi su „privatizovali“ i po parče mora i obale, ogradivši ga i „zaštitivši“ kapijama i katancima koji ne dozvoljavaju prilaz na nešto što je po zakonu, dobro u opštoj upotrebi i državnom vlasništvu. Zbog toga već godinama traju protesti dijela mještana Krašića i onih koji imaju nekretnine u „starom dijelu“ tog nekadašnjeg velikog vikendaškog naslja, iznad lokalnog puta. Opština je do sada deklarativno  davala podršku takvim zahtjevima javnosti i u novembru 2018. zajedno sa JP Morsko Dobro iz Buidve, krenula u prvu fazu izgradnje lungo mare šetakišta, dugu oko 400 metara, na potezu od kraja Krašića prema Petrovićima na zapadu, do nekadašnje terase „Zanzibara“ na istoku.

Krašići – Zid prekinuo šetalište

Investicija vrijedna 800 hiljada eura koja je trebalo da bude završena u februaru 2019., međutim, ni do danas nije okončana jer su se tivatski opštinari suočili sa žestokim otporom i raznim pravnim smicalicama nezadovoljnih vlasnika vila na obali koji su uspjeli da zaustave i osujete radove na najmanje polovini dužine trase prve faze. Iako je na dan početka gradnje voditelj ovog prijekta, menadžer Opštine Tivat Marko Petričević (DPS) javno tvrdio da je trasa nesporno u državnom i vlasništvu Opštine Tivat koja je sprovela ekspropijaciju i da se na njoj nalazi 10-15 nelegalnih objekata koji će svi biti beskompromisno uklonjeni, to se nije desilo ni do danas.

Krašići – Prepreke na šetalištu kod vile Plitka

U međuvremenu se i oni ispod čijih je vila izvođač, nikšička firma „Artek“ ipak uspjela sagraditi dva dijela prve faze novog šetališta, sada okreću „ponovnoj privatizaciji“ obale, sa sve javnim šetalištem na njoj. Budući da na gradilištu dvije skoro potpuno zavrešpne vile u blizini „Zanzibara“ nema zakonom propisane info table, za sada je nepoznato ko je tokom vikenda podigao dva betonska zida na obali i time prekinuo šetalište ispod vila. Nešto slično je inače, već ljetos uradio vlasnik vile „Plitka“ sa zapadne strane gdje je i juče šetalište ispod njegovog objekta bilo prekinuto i blokirano raznim preprepekam od drveta i željeza.

Petričević ni danas nije znao ko je sagradio betonske zidove na dijelu obalnog šetališta u Krašićima istakavši da je o svemu obaviještena lokalna Komunalna policija i Komunalna inspkecija.

„Ipak, oni nisu nadležni za postupanje u ovom slučaju jer se radi o pojasu morskog dobra u kome je nadležna Urbanističko-građevinska inspkecija Ministarstva održivog razvoja i turizma. Obavijestio sam o svemu inspektora andležnog za Tivat, ali i generalnog direktora Direktorata za inspekcijski nadzor i licenciranje u MORT-u Ivana Medojevića te očekujem da oni u najskorije vrijeme preduzmu potrebne mjere.”- kazao nam je Petričević.

Izvor:S.L

Najčitanije