23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Interregg saradnja CG, BiH, HR – Opština Herceg Novi u prethodnih šest godina povukla više od milion eura iz EU fondova

Interreg IPA

Predstavljeni realizovani projekti i rezultati Interregg saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora



Završna konferencija ,,Zajedno oblikujemo budućnost” – Osvrt na postignuća Interreg IPA II programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina Crna Gora 2017-2020, održana je u Podgorici.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Opštine Herceg Novi.

Predstavljeni su rezultati saradnje institucija i organizacija tri države, a premijerno su prikazani kratki filmovi o nekim od realizovanih projekata. Korisnici projekata su podjelili svoja iskustva u implementaciji projekta kroz četiri panel diskusije.

U ime Opštine Herceg Novi govorio je predsjednik SOHN Ivan Otović, dugogodišnji član hercegnovskog projektnog tima koji je prenio iskustva u sprovođenju projekta Wood Key.

„Zahvaljujući tom projektu nabavili smo automatski kotao na pelet za SC Igalo i započeli više aktivnosti vezanih za energetsku tranziciju ka većoj upotrebi obnovljivih izvora energije u našoj zajednici. Opština Herceg Novi je pored ovog projekta, uspješno sprovela projekte Fortress ReInvented i Flood&Fire. U prethodnih šest godina povukli smo više od milion eura iz EU fondova“, istakao je Otović.

Interreg IPA

Kako je istaknuto, završna konferencija je kruna veoma uspješne saradnje tri zemlje zahvaljujući kojoj je realizovano 59 projekata sa čak 249 projektnih partnera za koje je iz EU fondova izdvojeno oko 57,2 miliona eura.

Saradnja između tri zemlje se nastavlja kroz novi nterreg VI-A IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027. koji je odobrila Evropska komisija 3. novembra 2022. godine, a koji korisnicima stavlja na raspolaganje 117.685.699 eura za projekte koji imaju za cilj podsticanje pametnog, zelenog i inkluzivnog razvoja prekograničnih regiona.

Najčitanije