5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministarstvo prosvjete i Opština Tivat najavili ciklus ulaganja u školske objekte

Ministrica prosvjete nauke i inovacija u posjeti Tivtu

Ministrica prosvjete nauke i inovacija u posjeti TivtuMinistarka prosvjete, nauke i inovacija prof.dr Anđela Jakšić Stojanović boravila je u posjeti Tivtu, gdje je sa predsjednikom opštine Željkom Komnenovićem obišla OŠ “Drago Milović” i potpisala memorandume o saradnji koji predviđaju zajedničko investiranje u projekte rekonstrukcije krova OŠ “Drago Milović” i adaptacije prostora “Šoping centra” na Seljanovu za potrebe vrtića “Bambi”.

Ministarka je obišla objekat škole u centru grada, gdje je imala prilike čuti iskustva nastavnika o radu u školi koju pohađa više od 1900 učenika. Memorandumom o rekonstrukciji krova definisano je da će Opština Tivat školi prenijeti sredstva u iznosu od 250.000€, te da će Ministarstvo školi uplatiti 200.000€ do kraja godine, a preostali iznos neophodan za realizaciju projekta tokom januara. Škola će početkom godine raspisati tender za izvođenje radova ukupne vrijednosti oko 600.000€, a radovi se planiraju za ljeto 2024. Ovim će se rješiti dugogodišnji problem prokišnjavanja koji otežava odvijanje nastave u objektu koji je izgrađen 1985. godine.

Definisana je i saradnja na rekonstrukciji i adaptaciji prostora “Šoping centra” na Seljanovu, za potrebe tivatskog vrtića “Bambi”. Ukupan iznos investicije je 450.000€, od čega Ministarstvo obezbjeđuje 350.000€, a Opština Tivat 100.000€. Za potrebe rekonstrukcije i adaptacije ovog prostora Opština Tivat je finansirala izradu glavnog projekta u vrijednosti od 10.000€.

Ministrica prosvjete nauke i inovacija u posjeti Tivtu

“Ovim počinjemo veliki investicioni ciklus u Tivtu kada je u pitanju obrazovanje”, istakla je ministarka Jakšić Stojanović. Ona je izrazila zadovoljstvo što za narednu godinu može najaviti dva kapitalna projekta “koja će značajno unaprijediti kvalitet obrazovanja u Tivtu, a to su nova škola u Donjoj Lastvi i rekonstrukcija škole u Gradiošnici. Ovo su projekti značajni za Tivat. ali i za cijelu južnu regiju Crne Gore”. Projekat izgradnje područne jedinice OŠ “Drago Milović” u Donjoj Lastvi vrijedan je 1,4 miliona eura, dok rekonstrukcija područne jedinice OŠ “Drago Milović” u Gradiošnici iznosi 2,8 miliona eura. Oba projekta finansiraće Vlada Crne Gore.

Opština Tivat uložila je 20.000€ u izradu glavnog projekta izgradnje škole u Donjoj Lastvi. Lokalna uprava se takođe obavezala da će izvršiti objedinjavanje urbanističke parcele na kojoj se nalazi škola u Gradiošnici (u vrijednosti od 300.000€), i da će finansirati glavni projekat, procijenjene vrijednosti 20.000€.

Ministrica prosvjete nauke i inovacija u posjeti Tivtu

“Danas je veliki dan za Tivat jer je ovo najveće ulaganje u obrazovnu infrastrukturu u Tivtu, u posljednjih 15 godina. Ukupna vrijednost oba potpisana memoranduma je oko 1.100.000€. Izuzev svih pomenutih projekata očekuje nas rekonstrukcija poda u fiskulturnoj sali škole “Drago Milović”, a sredstvima Opštine Tivat i kompanije Luštica Development biće rekonstruisana i sala u SMŠ “Mladost”” – najavio je Komnenović. On je naglasio kako će naredne godine biti izazov organizovati nastavu. “Dovoljno dugo čekali smo na ova ulaganja i spremno ćemo se suočiti sa ovim izazovom.”

U toku je izgradnja OŠ „Branko Brinić“ u Radovićima, projekat vrijedan 4,1 milion eura koji realizuje Uprava javnih radova, a izgradnju finansira Vlada Crne Gore. Opština Tivat obezbjedila je projektnu dokumentaciju i organizovala privremenu nastavu u obližnjim domovima kulture u Đuraševićima i Gošićima. Rok za završetak radova je februar 2025. godine.

Ministrica prosvjete nauke i inovacija u posjeti Tivtu

Poptpisivanju memoranduma u Opštini Tivat prisustvovali su predsjednik Skupštine opštine Tivat mr Miljan Marković, potpredsjednici opštine mr Jovan Brinić i dr Andrija Petković, direktor Direkcije za investicije Vlado Brguljan, sekretarka za društvene djelatnosti Olivera Mišković Vidojević, sekretar u Ministarstvu prosvjete nauke i inovacija Marko Šljukić, savjetnik u Ministarstvu Spasoje Ostojić, direktorka OŠ „Drago Milović“ Slavka Mirković i direktorka JPU „Bambi“ dr Jelena Perunović Samardžić.

Najčitanije