17 C
Kotor

Slušaj online radio

Investicije u infrastrukturu za tretman otpadnih voda direktno utiču na unapređenje turističke ponude…

Martinović i Katić – foto Vlada CG

Nastavak podrške Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera opštini Herceg Novi kroz infrastrukturne projekte za tretman otpadnih voda potvrđuje predanost u očuvanju prirodnog okruženja, što direktno utiče na unapređenje turističke ponude te Opštine, poručio je ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović.

On je, prilikom posjete opštini Herceg Novi, kazao da je Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera za Herceg Novi, Tuzi i Bar podržalo projekte vodosnabdijevanja, tretmana otpadnih voda sa preko šest miliona eura.

„Konkretno za Herceg Novi, projekat rekonstrukcije Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Meljine, vrijednosti oko 4,9 miliona eura, je od vitalnog značaja. Herceg Novi je jedna od ključnih destinacija na turističkoj mapi Crne Gore, a investicije u infrastrukturu za tretman otpadnih voda direktno utiču na očuvanje čistoće i ljepote okoline, što je presudno za privlačenje turista. Ovo je naročito važno imajući u vidu visok nivo turističkog prometa koji karakteriše ovaj grad“, rekao je ministar Martinović.

Opština Herceg Novi dostavila je Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera zahtjeve za podršku investicija iz oblasti vodosnabdijevanja, otpadnih voda i otpada za Kapitalni budžet u ovoj godini.

Martinović je podsjetio da je u januaru ove godine Ministarstvo pokrenulo projekat kroz Tehničku podršku Svjetske banke u vezi procjene cirkularne ekonomije na opštinskom nivou, sa fokusom na smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.

Martinović i Katić – foto Vlada CG

„Elementi aktivnosti će uključivati razvoj mehanizama za praćenje i izvještavanje na lokalnom nivou za korištenje plastike za jednokratnu upotrebu; predloge za podsticanje smanjenja upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu u turističkim objektima; prepoznavanje poboljšanog učinka od strane pojedinaca/biznisa i pripremu smjernica za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu i ambalaže u hotelima i turističkoj industriji relevantnoj za odabrane opštine“, naveo je Martinović.

Dodao je da se trenutno radi projektni zadatak za navedenu aktivnost, kroz koju će biti pripremljena studija koja ce pružiti jasne preporuke/smjernice u cilju smanjenja plastike za jednokratnu upotrebu.

Kada je u pitanju turizam, prema izvještaju NTOCG, “stanje na dan” 9.5.2024. godine, u Herceg Novom registrovano je 8.675 turista, što je, u odnosu na isti period prošle godine, 21,28 odsto više.

„U odnosu na rekordnu 2019. godinu broj turista za navedeni period veći je za 65,27 odsto“, dodao je Martinović.

Kada je u pitanju hotelski smještaj, u Herceg Novom je registrovano ukupno 6.016 turista ili 41,8 odsto više u odnosu na relevantni period prošle godine. U odnosu na 2019. godinu bilježi se povećanje od 107,23 odsto.

„Ovo su jako ohrabrujući podaci, jer Herceg Novi je prethodne decenije imao hronični nedostatak hotelskih kapaciteta zbog loše privatizacije HTP Boka“, rekao je Martinović.
Istakao je i da se znatne investicione aktivnosti odvijaju u okviru realizacije projekta Portonovi koji se nalazi u hercegnovskom dijelu Bokokotorskog zaliva.

„Posebnu vrijednost ovom projektu daje hotel „One&Only“, koji je jedan od najpoznatijih svjetskih hotelskih lanaca i koji je kroz svoje prisustvo u projektu Portonovi prvi put kao hotelski brend zastupljen u Evropi“, zaključio je Martinović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, kazao je da postoji odlična saradnja sa Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i posebno je zahvalio na izdvojenim sredstvima za Postrojenje za prečišćanjavanje otpadnih voda.

„Nadam se da ćemo konačno sa tim sredstvima zaokružiti projekat, koji nam je bio veliki problem u prethodnom periodu. To je veoma značajno za Opštinu Herceg Novi i za sve građane Novog, a naravno i za turiste koji dolaze u naš grad“, kazao je Katić.
Herceg Novi, kako je rekao, posjećuje sve više turista.

„Imali smo rekordnu Novu godinu, rekordan Praznik mimoze, za 1. maj smo, takođe, imali rekordan broj turista. Oko 30 odsto je konstantan rast u odnosu na prethodnu godinu. Herceg Novi se vraća na stare dane slavei i došli smo među 10 gradova u regionu po ukupnom broju posjetilaca, što nije bio slučaj u prethodnih sedam, osam godina i zaista mislim da je ovo veoma dobro ne samo za Herceg Novi, već i za Crnu Goru kao destinaciju“, istakao je Katić.

Najčitanije