16 C
Kotor

Slušaj online radio

Varhelji obišao ključne energetske i ekološke projekte

Jokić i Varhelji

Susret predsjednika Jokića sa komesarom Evropske unije VarheljijemPredsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić susreo se danas sa komesarom Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Visoki evropski zvaničnik je sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, predsjednikom Opštine Tivat Željkom Komnenovićem i Jokićem obišao Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat, finansiranom od Evropske unije.

U zajedničkom obilasku postrojenja u Đuraševićima bila je i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, kao i njemački ambasador Peter Felten, šef kancelarije Njemačke razvojne banke u Crnoj Gori Željko Uljarević, izvršni direktor Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat Stefan Čobanović, potpredsjednik Opštine Tivat Jovan Brinić i Nenad Vitomirović, državni sekretar ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Varhelji obišao ključne energetske i ekološke projekte

Evropska unija (EU) očekuje od Vlade Crne Gore da brzo pristupi usvajanju prostornog plana, koji će omogućiti završetak domaće energetske mreže i povezivanje sa mrežom Srbije do 2027. godine, rekao je komesar za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji.

Kako je saopšteno iz Evropske kuće, Varhelji je posjetu Crnoj Gori započeo obilaskom dva ključna infrastrukturna projekta finansirana sredstvima EU – transformatorskog postrojenja Lastva i Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Tivat/Kotor.

Transformatorsko postrojenje Lastva je ključni dio crnogorske sekcije Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, u koji je EU uložila oko 120 miliona EUR kroz grantove i povoljne kredite.

Prema riječima Varheljija, energetska sigurnost i održiva proizvodnja energije iz obnovljivih izvora su jasni ciljevi EU energetske politike.

„Energetsko postrojenje koje smo danas posjetili je važan primjer i dio mnogo veće slike, podržane od strane institucija i država članica EU kroz pristup Tim Evropa”, rekao je Varhelji.

On je, kako je saopšteno, izrazio podršku EU crnogorskoj posvećenosti daljem jačanju nacionalne energetske mreže, zajedno sa postepenim, ali jasnim zatvaranjem Termoelektrane Pljevlja (TEP).

Najčitanije