34.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Investitor Luštice Bay tvrdi da je do sada u taj projekat uložio skoro 300 miliona eura

Lustica Bay

U izgradnju i razvoj proijekta turističkog rizorta Luštica Bay u Krtolima kod Tivta, od njegovog početka 2014. do sredune prošle godine je investorano ukupno 293 miliona eura, od čega je tokom 2021. uloženo 27,2 miliopna eura.

Podaci su to koje je Vladi dostavio investitor, kompanija Luštica Development iz Tivta, iza koje stoji egipatsko-švajcarski konziorcijum Orascom.

Kako se navodi u „Informaciji o relaizcaiji prioritetnih priojekata iz oblasti turizma“ koju je Vlada usvojila na svojoj posljednjoj sjenici prošle godine, država je nedavno raspisala tender za izbor nezavisnog procjenitelja za prijekt Luštica Bay.

„Zadatak izabranog procjenitelja podrazumijevao bi da ocijeni da li je u realizaciji projekta izvršena minimalna obaveza investiranja.“ (predviđena Ugovorom koji je Vlada sa Orascomom potpisala 23.oktobra 2009. – prim.aut.)- piše u Informaciji uz napomenu da Ministarstvo finansija i socijalnog starnja koordiniše aktivnosti koje su u toku „na rješavanju pitanja obračuna iznosa „Bruto primitaka“ i „Kupoprodajne cijene za raspolaganje placem“ za koje Luštica Development ima ugovornu obavezu plaćanja prema Vladi Crne Gore“.

„U pitanju je procijenjeni iznos obaveza od cirka 2,6 miliona eura“- piše u tom dokumentu.

Navodi se da je do sada uz novu marinu kapaciteta 85 vezova, u prvom dijleu Luštica Bay kompleksa – tzv. Marina naselju, sagrađen i otvoren luksuzni hotel „Chedi“ sa pet zvjezdica i 111 smještajnih jedinica, uređena obalna promenada, te napravljena nova plaža dužine 275 metara. U Marina naselju do sada su napravljene i dvije luksuzne vile, četiri veća objekta sa ukupno pet stambenih jedinica, 31 smještajni objekat sa ukupno 204 apartmana, te četiri veća objekta mješovite namjene sa 26 apartmana i 12 poslovnih prostora. Izgrađena je i kompletna nova putna, elektronergetska, vodovodna, kanalizaciona i infrastruktura za tečni gas u hotelu „Chedi“. U naselju Centrale koje se gradi na prostoru nekadašnje kasarne „Milan Spasić“ u Radovićima, do sada su izgrađena četiri stambena objekta sa 58 apatmana, dio infrastrukture i više sportskih terena i sadržaja za rekreaciju, dok je od planiranog velikog golf igrališta sa 18 rupa na Luštici, dio danas završeno samo malo golf vježbalište.

U Vladinoj Informaciji stoji da je u menadžmentu kompanija loje uptravljaju projektom Luštica Bay trenutno zaposlen 361 radnik, od čega su 292 crnogorski, a 69 strani državljani. Kompanija Luštica Development zapošljava tokom čitave godine za usluge održavanja zapošljava dodatnih 300 radnika, a za izvođenje građevinskih radova na daljem širenju kompleksa na obali zaliva Trašte, ta kompanija u prosjeku angažuje dodatnih 350 do 400 građevinskih radnika.

Izvor:S.L.

Najčitanije