23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Zakonom do efikasnijeg funkcionisanja sektora ribarstva i akvakulture

Ribari – foto Boka News

Predlogom zakona o organizovanju tržišta u ribarstvu i akvakulturi, koji je Vlada Crne Gore dostavila u skupštinsku proceduru, doprinijeće se razvoju tog sektora i stvoriti bolji uslovi za formiranje udruženja proizvođača u cilju postizanja veće konkurentnosti.

Iz Vlade su, kako se navodi u obrazloženju, kazali da je donošenje tog zakona proisteklo iz potrebe usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), posebno imajući u vidu da u Crnoj Gori trenutno ne postoji jedinstveno zakonsko rješenje kojim je regulisana organizacija tržišta proizvoda ribarstva i akvakulture.

Zakonom se stvara osnov za obezbjeđivanje efikasnog funkcionisanja tržišta proizvodima ribarstva i akvakulture.

– Uređuje se tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, uslovi za označavanje proizvoda koji se stavljaju na tržište i jača konkurentnost kroz formiranje organizacija proizvođača, uz adekvatnu kontrolu sprovođenja mjera organizacije tržišta – dodaje se u obrazloženju.

Riba

Pored toga, daju se osnove za uspostavljanje organizovanog tržišta kroz mehanizme organizacije tržišta i definisanje jasnih pravila u pogledu informisanja potrošača.

Zakon definiše i nadležno tijelo, uslove i načine za izvoz proizvoda ribarstva u države EU.

– Predložena zakonska rješenja doprinijeće razvoju sektora ribarstva i stvoriće bolje uslove za formiranje udruženja proizvođača. Sve navedeno je u cilju postizanja veće konkurentnosti u sektoru ribarstva i akvakulture – zaključuje se u obrazloženju.

Izvor:Mina

Najčitanije