21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

INŽENJERSKI POTHVAT- Norvežani ubacili u ‘petu brzinu‘, tunel za brodove bit će završen već sljedeće godine


Pomorsko čudo uskoro bi trebalo biti završeno.

Zahvaljujući modernim tehnologijama i alatima, jako dobro napreduju radovi koji su započeli prošle godine, te je brzina izvedbe podignuta na zavidan nivo.

Iako se prije početka projekta špekuliralo da bi tunel za brodove trebao biti gotov 2025. godine, Norvežani su ubacili u veću brzinu, pa će ovaj impresivni projekt, inženjersko čudo i svojevrsna prekretnica u pomorskom prometu biti otvoren već sljedeće, 2023. godine, piše Petar Zuanović na portalu Pomorac.hr.

Kroz tunel, kada se uklone vodonepropusne pregrade, moći će ploviti brodovi do 12 metara gaza, a visina tunela iznad vodene linije bit će 37 metara.

Širina plovnoga puta u tunelu bit će 26.5 metara, a s obje strane bit će izvedena umjetna obala gdje će biti postavljene stepenice koje će voditi do izlaza za nuždu. Kroz tunel će biti moguće prolaziti isključivo brodom.

Cijeli projekt težak je 330 milijuna američkih dolara (2.8 milijardi norveških kruna). Za sada nije bilo dodatnih troškova, a osim što je sve u planiranim financijskim okvirima, i vremenski je ubrzano, javlja Pomorac.hr.

Najčitanije