19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

„Ispod talasa“ o jugoslovenskim podmorničarima

Multimedijalna izložba „Ispod talasa“ posvećena jubileju 90.godišnjici jugoslovenskog podmorničarstva, otvorena je sinoć u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu.

Kroz nekoliko desetina autentičnih fortografija koje datiraju od kraja 20-tih godina 20.vijeka, pa do početka 21.stoljeća, razne artefakte, modele podmornica, ali i autentične video-zapise, izložba čiji je autor istoričar Dražen Jovanović, govori o svim izazovima, ali i prestižu podnorničarstva kao jedne od najzahtjevnijih vojno-tehničkih djelatnosti uopšte. Publika je ovom prilikom pored ostaloga, mogla da pom prvi put javno vidi i špijunske fotografije NATO ratnih brodova koje su podmornice SFRJ tajno audio i vizuelno snimale na Jadranu krajem sedamdestih i početkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Tu su i razne druge fotografije iz života i rada podmornićara koje dočaravaju atmosferu u skučenom ambijenttu nekadašnjih jugoslovenskih podmornica, te napornim životnim uslovima koje su na njima vladale tokom višednevnih patrola u dubinama Jadrana.

Izložba o podmornicama i podmorničarima sjajno sa ukopila uz već postavljenu likovnu izložbu „Sink or swim“ vajara Nenada Milovanovića koju čini dvadesetak metalnih skulptura riba i raznih drugih morskih organizama.

„Obje izložbe iako pripadaju različitim dimenzijama stvaralaštva i tematike, imaju nešto zajedničko jer i jedna i druga, svaka na svoj način,  pričaju priču o životu ispod valova.“- kazao je otvarajući postavku, kustos Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović.

On je najavio posebnu svečanost kojom će u Tivtu 26.avgusta biti obilježen jubilej- 50.godišnjica uvođenja u operativnu upotrebu JRM, velike dizel-elektrilne podmornice P-821 „Heroj“, danas centralnog i najatraktivjijeg muzejskog eksponata u Porto Montenegru.

Izvor:S.L

Najčitanije