15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Istra je ponovno najbolja regija za ekstradjevičanska maslinova ulja

Maslina – foto Pixbay

Istarskim maslinarima koji su u zadnje tri godine zaslužili uvrštenje u najpoznatiji svjetski vodič za ekstradjevičanska maslinova ulja “Flos Olei” u utorak su u porečkom hotelu Parentium svečano uručena ta tri izdanja publikacije, a prema tom vodiču za 2022. godinu Istra je sedmi put za redom proglašena najboljom svjetskom regijom za ekstradjevičanska maslinova ulja.

Naime, u društvu 500 najboljih iz čitavog svijeta našlo se 66 maslinara iz Istre, a u Flos Oleiju zastupljena su ulja iz čak 55 maslinarskih država s pet kontinenata.

Posebno je zanimljivo da najveći broj istarskih maslinara iz godine u godinu postiže sve bolje ocjene, pa je tako u ovogodišnjem izdanju vodiča ulje uljare Mate Aleksandre Vekić osvojilo 99 od maksimalnih 100 bodova, što je najbolji rezultat koje je neko istarsko ulje ostvarilo od početka uvrštenja u vodič.

Uz to, tu su i dva maslinara, Ipša i Olea BB, koja su treću godinu za redom dostigla ocjenu 98, a čak 17 istarskih maslinara uvršteno je u ekstra klasu iznad 94 boda.

“Poljoprivreda je grana koja zahtijeva jako puno mukotrpnog rada i ulaganja i zato moje iskrene čestitke i zahvale idu svim nagrađenim istarskim maslinarima”, kazao je u Poreču župan Boris Miletić dodavši kako će Istarska županija raznim mjerama i ubuduće nastaviti snažno poticati razvoj istarske poljoprivrede.

Izvor:HRT

Najčitanije