21 C
Kotor

Slušaj online radio

Italija zabranila proslave Nove godine

Rim – COVID potvrda za ulaz u kafić
Foto: Remo Casilli / REUTERS

Italija je postrožila mjere kako bi suzbila porast zaraženih koronavirusom, uključujući i zabranu svih novogodišnjih proslava. Dok dnevne zaraze dosežu rekordne razine, ministar zdravstva rekao je da će nošenje maski ponovno biti obavezno i na otvorenom. Nove mjere su objavljene na dan kad je Italija zabilježila 44.595 novih slučajeva koronavirusa, što je porast za više od 70 posto u samo sedam dana, dok se zarazna varijanta omikron širi zemljom.

Ministar zdravstva Roberto Speranza rekao je da će nošenje maski ponovno biti obavezno vani te je naredio građanima da koriste maske Ffp2 u javnom prijevozu i na javnim mjestima, poput kazališta, kina i sportskih događaja, jer pružaju veću zaštitu.

Koncerti i događaji na otvorenom biti zabranjeni do 31. siječnja, a diskoteke i plesni klubovi morat će zatvoriti svoja vrata do toga datuma kkako bi se spriječila masovna druženja tijekom blagdanskog perioda.

Nove mjere su objavljene na dan kad je Italija zabilježila 44.595 novih slučajeva koronavirusa, što je porast za više od 70 posto u samo tjedan dana, dok se zarazna varijanta omikron počinje širiti zemljom.

Uz velik porast dnevnih zaraza, smrtnih slučajeva je također sve više, u četvrtak 168, što je najveća brojka od svibnja, no to je ispod razina prethodnih vrhunaca zaraze, uglavnom zahvaljujući velikom broju cijepljenih osoba.

Vlada želi ubrzati cijepljenje trećom dozom

Speranza je rekao da je gotovo 89% Talijana cijepljeno, no vlada je željela ubrzati i cijepljenja trećom dozom, koja je najučinkovitija obrana protiv varijante omikron koja hara Europom i SAD-om.

Vlada će smanjiti vrijeme čekanja za treću dozu nakon primanja druge doze s pet mjeseci na četiri.

Ministri su dogovorili i smanjenje valjanosti COVID zdravstvenih potvrda, koje su bile potrebne da bi se pristupilo mnogim mjestima i uslugama, uzevši u obzir da učinkovitost cjepiva slabi s vremenom.

Tako će od 1. veljače potvrde koje bilježe je li netko bio cijepljen ili se nedavno oporavio od koronavirusa, vrijediti će šest mjeseci, umjesto dosadašnjih devet.

Italija je bila prva zapadna država koju je prošle godine pogodila pandemija. Dosad je imala 136.245 smrtnih slučajeva, što je, najkon Velike Britanija, druga najviša smrtnost u Europi.

Talijnska se kampanja cijepljenja potvrdila kao jedna od najučinkovitijih na svijetu, dok je vlada rekla da je odlučna izbjeći vraćanje općih karantena.

Izvor:Hina

Najčitanije