20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ivan Tomašević najbolji crnogorski takmičar na Mimoza Kup-u u streličarstvu

Mimoza Kup-u u streličarstvu

Na 16. međunarodnom  takmičenju  „Mimoza Kup 2024 u streličarstvu“, u organizaciji Streličarskog kluba Savina i Streličarskog saveza Crne Gore, na poslednjem sportskom programu u okviru 55. Praznika mimoze koji je održan u Sportskom centru Igalo učestvovalo je 36 takmičara iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne  Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Član Streličarskog kluba Niš Marko Vulić osvojio je prvo mjesto u stilu „olimpijski luk“, drugo mjesto je pripalo Nikoli Stefanoviću iz SK Košutnjak (Beograd), dok je treći bio Nikola Vukčević iz Kotora.

Prvo mjesto u stilu  „složenom luku“ osvojio je Ivica Tomašević iz SK Podgorica, drugi je bio Dejan  Stanković  iz SK “Zatočnik (Podgorica), a treći Miroslav Popović SK Podgorica.

Prvo mjesto i zlatna mimoza u stilu „goli luk“ pripala je Dejanu  Stojanoviću iz SK Niš , drugo mjesto je osvojio  Ante Beader iz  Ploča, a treća je bila  domaća takmičarka Maja Filipović SK Savina.

U stilu „instinktivni luk“  prvi je bio Nikola Gardašević SK Podgorica, drugi je bio  Irfan Mehmed SK Irsel  Okčuluk (Skoplje) i treći Nebojša Vučetić SK Savina.

Direktor turnira i predsjednik SK Savina Zoran  Vasiljević  je nakon dodjele medalja i diploma istakao da je manifestacija protekla u najboljem redu i da je jedini turnir streličarstva u Crnoj Gori više nego uspio.

– Problem crnogorskog streličarstva je što nema Savez jer nije preregistrovan poslije donošenja Zakona o sportu. Klubovi su registrovani a Savez nije. Treba pet klubova za formiranje Saveza. Peti klub je nedavno registrovan, a  radi se da i Tivat dobije ponovo klub i da se steknu uslovi za novo formiranje Streličarskog saveza Crne Gore. I ovo druženje u Igalu pokazalo je da je cilj da riješimo  pitanje našeg  Saveza . A najspretniji su na kraju takmičenja dobili i nagrade, kazao je  za naš portal Zoran Vasiljević.

Irfan Mehmet iz Skoplja  ističe da je zadovoljan što je u Herceg Novom i da je Mimoza okupila region  i doprinosi afirmaciji ovog  sporta. Podsjeća da je ovaj stari sport u Sjevernoj Makedoniji zaživio od 2007. godine i da pored Skoplja, uz podršku Vakufa „Okcular“ i Insituta „Yunus Emre“, postoje klubovi u Tetovu i Gostivaru.

Podsjećamo, krajem 19. vijeka streličarstvo postaje sastavni dio  drugih Olimpijskih igara  u Parizu 1900 godine. Nakon pojavljivanja  na još tri Olimpijade (1904, 1908. i  1920.) streličarstvo je izbačeno s programa Olimpijskih igara zbog neujednačenih i zbunjujućih pravila.

Osnivanjem  Međunarodne  streličarske  federacije (FITA) 1931. i donošenjem  jedinstvenih pravila  takmičenja, streličarstvo 1972. godine ponovo postaje Olimpijski sport.

Streličarski savez Jugoslavije  je osnovan 1965. godine, a dvije godine  kasnije  postaje član  FITA organizacija. Do gašenja  Saveza  i Crna Gora je bila članica FITA. Za očekivati je  da će se brzo riješiti problemi sa kojima se u proteklih pet godina  suočavaju streličari Crne Gore i da će u ovoj olimpijskoj godini vratiti članstvo u FITU.

Izvor:RTHN

Najčitanije