7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nina Lakičević, direktorica TO Tivat – Dobra sezona iza nas je podsticaj, ali i obaveza

Nina Lakičević direktorica TO Tivat

Tivat je u godini za nama zabilježio rast broja turista od 16% i noćenja od 7%. Privlači ih činjenica da je ovo najsunčaniji grad Boke Kotorske, ali i sadržaji koji su svakom sezonom sve bogatiji. Međutim, ovaj grad trudi se da privuče posjetioce tokom cijele godine, sa posebnim akcentom na festivale i aktivni turizam. O tome kako je izgledala protekla godina, ali i šta nas sve očekuje u 2024. godini, za eKapiju je govorila direktorica TO Tivat Nina Lakičević.

Tivat se svake godine trudi da postane atraktivna turistička destinacija koja živi svih 12 mjeseci. Kako u ovom smislu vidite 2023. godinu? Da li su ispunjena očekivanja?

– Smatram da je 2023. godina ispunila očekivanja svih aktera u turizmu, s obzirom na to da je to prva godina u kojoj se privreda vratila normalnim tokovima, koji su prethodno bili poljuljani epidemijom korona virusa. Neki od predstavnika hotelijera zabilježili su rekordnu popunjenost kapaciteta. Tome u prilog idu i statistički podaci proizašli od prijave boravka gostiju koja je zabilježena u našim biroima, kako u centru grada, tako i na ostalim punktovima.

Kako podatke od boravišne takse ne bi uzimali kao jedini parametar uspjeha, u saradnji sa agencijom Nina media kliping, sproveli smo i anketu turista u kojoj je 1.200 ispitanika visoko ocijenilo ljepotu prirode i kraja, uređenost mjesta, ekološku očuvanost, ličnu sigurnost, gostoljubivost, čistoću plaža, odnos cijene i kvaliteta, sadržaj. Na temeljima već dobro izgrađene prakse i ocjene prethodne sezone gradimo buduće korake za sezonu koja je pred nama.

Koliko je bilo turista prošle godine i iz kojih zemalja dolaze? Da li su nove avio konekcije sa Kuvajtom, Uzbekistanom, Litvanijom otvorile nova tržišta za turističku promociju?

– U 2023. godini zabilježen je rast dolazaka od 16% i noćenja od 7% u odnosu na 2022. god. U strukturi gostiju vodeća mjesta zauzimaju gosti iz Srbije i Rusije, zatim iz Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Nove avio linije koje su saobraćale na aerodromu Tivat, u 2023. godini otvorile su put ka novim tržištima. Kako je dobra saobraćajna povezanost veoma važan segmet pri odabiru destinacije kod jednog gosta, vjerujemo da će kroz određeni period sve nove linije imati vidljive rezultate u strukturi gostiju grada Tivta.

Kakvi su planovi za ovu godinu? Da li će biti noviteta u ponudi?

– Dobra sezona koja je iza nas je podsticaj, ali i obaveza. Očekivanja gostiju su velika, a samim tim i naše ambicije su veće. U toku je priprema bogatog kalendara dešavanja za 2024. godinu. U saradnji sa institucijama kulture u gradu, NVO-ima, marinama Luštica Bay i Porto Montenegro koncipirali smo raznovrsne događaje za sve ukuse kako bi posjetiocima obezbjedili ugodan boravak u Tivtu tokom cijele godine.

Ove godine više finansijskih sredstava opredijeljeno je upravo na sadržaj odnosno raznovrsne događaje: pozorišne predstave, muzičke koncerte, karnevale, gastro dešavanja,mediteranske fešte, festivale, sportske događaje, izložbe.

Novitet u ljetnjoj ponudi grada jeste muzički festival “Biser Jadrana” koji će okupiti izvođače iz zemlje i regiona te će Tivat biti centar spoja mediteranske tradicije i moderne muzike pretočen u pjesme laganih nota. Ovo će biti prilika onima koji se bave muzikom da kroz takmičenje ostvare svoje snove.

Tivat – foto Miko Đuričić TO Tivat

Tivat je proglašen za najbolji mali grad za život u Evropi, što je privuklo eminentne časopise. Kako očekujete da će se ovo odraziti na turizam?

– Tivat kao najsunčaniji grad Boke Kotorske svojom ljepotom i dobrim položajem mami uzdahe hedonista i često bude adresa na koju se rado vraćaju. Važni resursi, sunce i more, idu u prilog tome da Tivat bude na listi prioriteta. Ono što je takođe prepoznato i čime se ponosimo jeste “etiketa” koju smo dobili prethodne godine, a na kojoj piše “Tivat, najbolji mali evropski grad za život u 2023. godini” što nam je od velikog značaja za dalje pozicioniranje na listi popularnih evropskih destinacija.

Tivat privlači sve one koje zanima nautički turizam, sportski turizam, luksuzni turizam, turizam seoskih domaćinstava i poljoprivrednih gazdinstava, gde se sarađuje i sa Herceg Novim. Šta je to što izaziva najveću zainteresovanost? Gdje vidite prednosti, a gdje su izazovi?

– Iz godine u godinu, turisti sve više pribjegavaju aktivnom odmoru, a Tivat je grad koji u potpunosti može da odgovori i na taj zahtjev. Usljed velike urbanizacije, aktivni turizam odnosno bijeg u prirodu postao je svjetski trend.

Tivat – foto Miko Đuričić TO Tivat

U Tivtu možete izabrati šetnje pješačkim stazama Vrmca, vožnju biciklom, ili se odvažiti na neki sport na vodi. Jedrenje je nešto što grad Tivat takođe čini prepoznatljivim, pa smo dobili i svoj Festival vjetra, koji je pravi primjer održivog razvoja turizma.

Osmišljavanje programa, kreiranje sadržaja, ulaganje očuvanje prirodnih ljepota doveli su do toga da smo kroz razne vidove turizma – nautički, kulturni, sportski, ruralni obogatili svoju ponudu i da danas imamo goste različitih nacionalnosti, statusnih i starosnih grupa. Tivatski domaćini su takođe uvijek mogli da se pohvale gastronomskim umijećem.

Veliki značaj pridajemo saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama kako primorja tako i sjevera Crne Gore. Posljednjih godina akcenat je na predstavljanju Boke Kotorske kao jedne unikatne cjeline te vjerujemo da kroz sinergiju možemo mnogo više postići ukoliko se predstavimo kao jedinstvena regija Boka Kotorska.

Izazovi sa kojima se susrijećemo jesu prije svega odgovoriti na pitanje, kako upravljati destinacijom, a da pod pritiskom većih ciljeva ne narušimo balans između turističkog razvoja i očuvanja lokalnog identiteta, zatim sve veća potreba za infrastrukturnim investicijama zbog rastućeg broja posjetilaca. Jedan od pratećih izazova jeste i kako održati stabilnost ekonomije tokom vansezonskog perioda i postati destinacija koja živi 365 dana u godini.

Tivat je grad pobratim sa Novim Sadom, Sremskim Karlovcima i Ubom u Srbiji, kao i sa mjestom Konjic u BiH. Da li se ovo na neki način odražava i na turizam i promociju turističke ponude? Vidite li mogućnost za stvaranje zajedničke regionalne ponude?

– Kako i analize pokazuju, gosti iz regiona su najbrojniji i vjerujemo da dodatna povezanost sa pojedinim gradovima doprinosi njihovoj posjeti Tivtu. Krajem marta će Opština Tivat organizovati “Dane Tivta u Novom Sadu” koji je ujedno i naš grad pobratim u koji ćemo mediteranskom muzikom, i tradicionalnim gastro specijalitetima Novom Sadu pokloniti zvuk mora, miris soli i sunčane pozdrave iz Tivta.

Izvor:eKapija

Najčitanije