23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ivanović: Crna Gora i Hrvatska će otvorena pitanja rješavati razgovorom

Filip Ivanović – foto Vlada CG

Crnogorski šef diplomatije ne isključuje arbitražu oko otvorenih pitanja s Hrvatskom



Crna Gora i Hrvatska će otvorena pitanja rješavati razgovorom, a ako u dogledno vrijeme ne bude postignut dogovor, postoje međunarodni instrumenti za njihovo rješavanje, rekao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Ivanović je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa albanskim šefom diplomatije Iglijem Hasanijem, upitan kako će se riješiti otvorena pitanja sa Hrvatskom oko broda Jadran i ploče u Morinju i da li ta pitanja utiču na odnose, kazao da su odnosi dvije države dobri i prijateljski.

On je istakao da Hrvatska podržava evropske integracione napore Crne Gore i da je činjenica da postoje određene teme koje nijesu riješene između dvije države.

„Hrvatski kolega i ja smo se saglasili da ta pitanja i te teme rješavamo kroz dogovor i razgovor. Ukoliko u dogledno vrijeme ne uspijemo da postignemo dogovor o nekim od tih pitanja, postoje i drugi uobičajeni međunarodni instrumenti za to“, rekao je Ivanović.

On je kazao da Hrvatska strana u tim pitanjima ima određene dobre argumenti, ali i Crna Gora takođe.

„Te argumente ćemo razmjenjivati, u dobroj i srdačnoj atmosferi, kao što smo ih razmjenjivali i prilikom ranijih susreta“, rekao je Ivanović.

Upitan da li će razmatrati revidiranje Sporazuma državnih tužilaca između Crne Gore i Hrvatske za ratne zlačine i da li će insistirati na rješavanju ratnog zločina u Lori, Ivanović je kazao da i o tome razgovaraju, ali da ne bi davao konkretne detalje.

Najčitanije