26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Iz Pomorskog saobraćaja najavili tužbu i krivične prijave protiv Vlade i Morskog dobra

Dejan Ban

Pomorsko dobro sprovodi nasilje, izjavio je direktor i suvlasnik Pomorskog saobraćaja Dejan Ban komentarišući odluku Upravnog odbora Morskog dobra, kojom je ovom preduzeću ukinut pravni osnov da obavlja trajektni prevoz. Nakon čega je ova kompanija obustavila prevoz navodeći da nema drugog izbora.

– Samo je pitanje časa kada će se neki drugi investitor naći na ovaj način na tapetu. Imamo neki ugovor, a taj ugovor predstavlja valjda neku pravnu sigurnost. Ovo je unošenje opšteg straha i neizvjesnosti da bi se svi ostali zabili u mišiju rupu – kazao je Ban Pobjedi i zapitao kakva se poruka sa ovakvim odlukama šalje investitorima.

Iz Pomorskog saobraćaja optužuju Vladu za površnu i improvizovanu igru sa ozbiljnom djelatnošću koja nosi velike operativne rizike, dodajući da je samo za jedan dan brod „Vasilije“ izazvao lavinu panike u Morskom dobru, koja će se pojačati kada dođu „dva brata po materi – dva putujuća groba iz bratske Hrvatske“. Navode da su u petak pred kraj radnog vremena dobili odluku o raskidu ugovora i prijedlog da, do utorka, daju ponudu za prodaju trajekata i zaposlenih.

-T o je smijurija. Oni su državno preduzeće, raspolažu sa javnim fondovima, oni imaju sistem javnih nabavki i ako žele nešto da pribave oni trebaju da objave tender , odnosno javni konkurs, na kome može da učestvuje ne samo Pomorski saobraćaj već svi koji imaju uslove – rekao je Ban, koji dovodi u pitanje sigurnost trajekta „Vasilije“ koji je Morsko dobro uposlilo da, za sada, vozi na relaciji Kamenari – Lepetani.

– Tužne slike kojima smo svjedočili proteklih par dana na trajektnom prelazu u Bokokotorskom zalivu svjedoče o neozbiljnom i neplanskom djelovanju Vlade u tehničkom mandatu. Te iste slike bjelodano razgolićuju motiv munjevite „akcije“ Vlade i JPMD, koji svakako nije kvalitetan i siguran servis građana. Trajekt koji je JPMD angažovalo u cilju potpore za šikanu i progon dosadašnjeg operatera je u takvom stanju da glisiranje Blaža Rađenovića zalivom, nažalost, može i tragično da se završi – kazali su iz Pomorskog saobraćaja.

Komentarišući poziv Morskog dobra radnicima Pomorskog saobraćaja da pređu u tu državnu firmu, Ban je kazao da se te ponude ne daju preko medija već se dostave svakom radniku uz prijedlog ugovora.

– Kao da treba da ponudimo pijačnu robu koju samo treba iznijeti na tezgu. Malo je reći sramota! Ipak, i pored roka koji su sami odredili, ne čekajući naš odgovor, iz JPMD su „izbombardovali“ javnost pozivajući zaposlene iz naše kompanije da „promijene klupske boje“ i da se prijave za radno angažovanje – navode iz Pomorskog.

Poručuju da su, računajući na ovakav scenario, planski izdvajali sredstva kako ne bi morali da donose brzoplete odluke.

– Vrlo konkretno, i u najcrnjem scenariju po kompaniju i njen biznis, Pomorski saobraćaj garantuje svojim zaposlenim najmanje šest mjeseci mirnog sna. Zato sa odlukama polako i promišljeno. Ponude preko portala i štampe nijesu garancija ozbiljnosti i odgovornosti. Namjera prevare je više nego jasna – naveli su iz ove kompanije.

Osim tužbe koju su najavili protiv Morskog dobra, iz Pomorskog saobraćaja poručuju i da će se baviti krivičnopravnom odgovornošću „donosioca nasilničkih odluka“ uz poseban akcenat na evidentne probleme sigurnosti plovidbe na moru.

/S.P. – M.L./

Izvor:Pobjeda

Najčitanije