3 C
Kotor

Slušaj online radio

U novim potresima u Turskoj i Siriji poginulo 11 osoba, više od 680 ozlijeđeno

Turska zemljotres – Prizor nakon smrtonosnog potresa u Antakyi, pokrajina Hatay Foto: Eloisa Lopez / Reuters

Nakon nova dva snažna potresa koja su pogodila Tursku i Siriju u ponedjeljak navečer i u kojima je poginulo najmanje 11 osoba, spasilačke službe ponovo tragaju za ljudima zarobljenim u ruševinama, javlja BBC.

Dva nova potresa magnitude 6,4 i 5,8 registrirana su u ponedjeljak navečer na jugoistoku Turske u blizini granice sa Sirijom, gdje su snažni potresi 6. februara razorili dvije zemlje i odnijeli više od 41.000 života u Turskoj i 6000 u susjednoj Siriji.

Prema lokalnim medijima, u novim potresima poginulo je najmanje 11 ljudi u Turskoj i Siriji.

Prvi udar magnitude 6,4 s epicentrom u Defneu, okrugu petnaestak minuta vožnje od Antakye, dogodio se u 20.04 (18.04  po srednjoeuropskom vremenu) i snažno su ga osjetile novinarske ekipe u Antakyi i Adani, dvjestotinjak kilometara sjevernije, priopćila je turska spasilačka agencija AFAD.

Tri minute poslije dogodio se novi potres magnitude 5,8 u Samandagu, gradu na obali, južno od Antakye, izvijestio je AFAD.

Tlo se zatreslo i u okolici Alepa, na sjeverozapadu Sirije.

Zgrade koje su već oštećene u prethodnim snažnim potresima urušile su se.

Troje poginulih su iz Antakye, Defnea i Samandaga, rekao je ministar unutarnjih poslova Sulejman Soylu. Ljude je upozorio da ne ulaze u potencijalno opasne zgrade i druge objekte.

Prema njegovim riječima, za sada je 213 ozlijeđenih.

Izvještaj iz Anatkye govore o strahu i panici na ulicama, o vozilima hitne pomoći i spasiocima koji su pohitali prema najteže pogođenim dijelovima grada, dok su se zidovi teško oštećenih zgrada i kuća urušavali.

– Mislila sam da će mi se zemlja pod nogama otvoriti, rekla je uplakana stanovnica grada Muna al-Omar dok je držala svog sedmogodišnjeg sina. Ona se nalazila u šatoru u parku u središtu grada kada su se dogodili novi potresi.

Ali Mazlum, 18-godišnjak, u trenutku novih potresa tražio je tijela članova obitelji nestalih u prethodnim potresima.

– Ne znaš što učiniti… Samo smo zgrabili jedan drugoga i ispred nas su se počeli rušiti zidovi, opisao je mladić sinoćnju večer.

Iz Sirije stižu informacije da je u jučeranjim potresima ozlijeđeno oko 470 ljudi.

Potresi su se osjetili u Egiptu i Libanonu. Bilo je izdano i upozorenje na tsunami.

U dvije sedmice seizmolozi su zabilježili oko 7000 potresa. U Turskoj i Siriji očekuju se još tjedni, pa i mjeseci naknadnih potresa čija bi se prosječna snaga s vremenom trebala smanjivati.

osljedice potresa magnitude 6,4 koji se jučer dogodio u Hatayu vidljive su tek jutros, kada se razdanilo.

Izvor:HRT

Najčitanije