16 C
Kotor

Slušaj online radio

Tužna obljetnica : 93 godine od nestanka parobroda ‘Daksa’

Parabrod Daksa foto Arhiv Boka News

26. januar ostat će tužan datum u našoj pomorskoj povijesti jer je prije 93 godine, 1930.godine, u Atlanskom oceanu potonuo prvi hrvatski parobrod ‘Daksa’, a nestalo je svih 38 pomoraca.

Prvi hrvatski parobrod ‘Daksa’ bio je u vlasništvu Dubrovačke parobrodske plovidbe, a ta pomorska tragedija bila je prva i najveća pomorska nesreća u povijesti hrvatskog parobrodarstva.

Daksa je bio teretni parobrod nosivosti 7.500 tona i dug oko 112 metara, izgrađen 1911. godine. Na posljednje putovanje isplovio je iz Gruža, u Vranjicu je ukrcao cement i plovio put Tunisa. Tamo je u tuniškoj luci La Goulette preuzeo teret željezne rudače, te 19. siječnja zaplovio put Rotterdama. 22. januara prošao je Gibraltar, a jako nevrijeme s orkanskim vjetrom ga je zahvatio 26. januara oko 13 sati prije uplovljavanja u Biskajski zaljev.

Prema zapisima iz tog vremena, vjetar je puhao čak 120 čvorova. Dva dana prije potonuće s Dakse je stigao S.O.S. poziv ‘Veliki je val probio pokrov na skladištu koje se počelo puniti vodom’ . Nepuni sat poslije opozvali su poziv u pomoć. Dva sata poslije opet su poslali poziv u pomoć i to je bio posljednje što se čulo s Dakse. Stradalo je svih 38 članova posade iz Dubrovnika, Hvara, Brbinja, Sukošana, Splita, Paga, Vranjica, Baške Vode, Kukljice, Stona, Privlake…

U Dubrovniku su od 9. do 13. veljače proglašeni dani žalosti, a misterija tragedije parobroda Daksa koji se naziva ‘hrvatski Titanic’ zauvijek je ostala skrivena u hladnom Atlantiku.

/Ojdana Koharević/

Najčitanije