10 C
Kotor

Slušaj online radio

Izabrana najbolja studija idejnog rješenja za spomenik Mirku Komnenoviću

Konkurs makete idejnog skulptorskog rješenja

Studija idejnog rješenja za spomenik Mirku Komnenoviću izabrana je nakon sprovedenog javnog, anonimnog Konkursa koji je raspisao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

Figuralno skulptorsko djelo kojim se odaje čast ličnosti i djelu znamenitog Novljanina, prvog Gradonačelnika i dobrotvora izabrano je među sedam radova koji su pristigli u periodu od 22. marta do 21. juna ove godine.

Odluku je donio stručni žiri, po čijoj ocjeni je najbolje idejno riješenje ponudio akademski vajar Zoran Ivanović (Srbija), a spomenik će izraditi i postaviti Opština Herceg Novi.

Izabranim skulptorskim rješenjem ostvaruje se dostojno sjećanje i vjerodostojan prikaz lika Mirka Komnenovića, ono predstavlja unikatnu kreaciju emocionalne snage primjerene temi, čiji zadatak je da prenese poruku o značaju djela Mirka Komnenovića bez obzira na starost, porijeklo, obrazovanje, jezik ili uzrast korisnika prostora.

Učesnici Konkursa imali su obavezu i da izrade maketu, kako bi što jasnije prikazali svoju ideju. Kako se vidi na fotografijama maketa, Mirko Komnenović je prikazan u zrelom periodu života, a na osnovu fotodokumentacije iz perioda nakon Prvog svjetskog rata.

„Predlog skulpture izrađen je u duhu klasične skulptorske forme, kojom na izuzetan način dočarava dignitet, društveni položaj i karakterne osobine ličnosti. Skulptura odiše akumuliranom energijom, koja je na vješt način oblikovana u figuru smirenog i odlučnog stava. Plijeni intelektualnim, vizionarskim i dostojanstvenim duhom, a na posmatrača ostavlja utisak nepokolebljivosti svojih stavova i djela“, stoji u obrazloženju stručnog žirija koji je radio u sastavu: arhitekte Srđan Marlović i Snežana Šunić Kolarić, akademski vajari Viktor Popović i Vukašin Milović, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Kako je žiri zaključio, realizacija ovog idejnog rješenja u traženoj dimenziji sa adekvatnim postamentom predstavlja kvalitetno umjetničko osvježenje, ne samo lokalnog nego i šireg okruženja.

Imajući u vidu da svojim umjetničkim izrazom i predloženom materijalizacijom skulptura zahtijeva odgovarajući urbani ambijent, u narednom periodu definisaćemo tačnu lokaciju za postavljanje spomen obilježja, koja odražava pijetet i poštovanje prema čovjeku koji je svoj radni vijek i cjelokupnu imovinu poklonio Herceg Novom, objašnjava sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Pored podizanja spomen obilježja Mirku Komnenoviću, lokalna uprava ima u planu da na isti način oda počast Zulfikaru Zuku Džumhuru i Jeftu Gojkoviću, ali postoje problemi u komunikaciji za Upravom za zaštitu kulturnih dobara. Kako kaže Zambelić Pištalo, iako su na sastanku sa Ministrom uvjeravani da će ubrzo dobiti saglasnost Uprave na arhitektonsko-konzervatorski projekat koji je podnesen krajem 2018. godine, na istu se još čeka, što usporava sprovođenje zakonskih procedura i planiranih aktivnosti.

Najčitanije