22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Izgradili školu na otvorenom kao odgovor na koronavirus

Busovaca nastavnici i direktor-skole-izgradili-ucionicu-na-otvorenom – fotowww. vrisakinfo

Kao odgovor na epidemiju koronavirusa i brojne nepoznanice što nosi nova školska godina, nesvakidašnju ideju u djelo su proveli djelatnici osnovne škole u Busovači u središnjoj Bosni gradeći školu na otvorenome, amfiteatar i botanički vrt.

Direktor Dženan Hodžić, učlitelji i ostali zaposleni u osnovnoj školi Kaćuni odlučili su u vrijeme ‘lockdowna’ sami u dvorištu sagraditi školu na otvorenome, prenose lokalni mediji.

“Nismo mi škola koja ima veliki proračun i sredstva na raspolaganju, pa nam je na um palo uzeti građevni materijal za zidanje, građu i sami to sve zidati uz malo boje. Odlučili smo izgraditi amfiteatar. Razmišljali smo: ako su mogli stari Rimljani i Grci, onda i mi to možemo napraviti 2020.”, rekao je Hodžić.

Zaposlenici škole su radili u vrijeme godišnjeg odmora i bez ikakve naknade.

Amfiteatar može primiti od 150 do 200 djece i osim prostora za publiku, goste i učenike imat će scenski prostor.

Hodžić ističe da su djeca u prvome planu. “Razmišljali smo kako djecu, koju je teško odvojiti od tehnologije, vratiti u prirodno okružje. Stalno tražimo načine da bismo kao obrazovna ustanova bili zanimljivi djeci i da im školu predstavimo kao lijepo mjesto za boravak”, kaže on očekujući da će njihova ideja biti poticaj i drugim školama da vrate djecu nakon dugog razdoblja bez nastave.

Najčitanije