20 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba “70 godina od bombardovanju Hirošime i Nagasakija

“70 godina od bombardovanja Hirošime i Nagasakija” naziv je izložbe postera koju je u petak u galeriji Centra za kulturu „Nikola Đurković“ otvorio potpredsjednik Opštine Kotor Tvrtko Crepulja.

“U namjeri da svijet upozna opasnost od nuklearnog oružja, dugoročne posljedice koje se generacijama osjećaju, pokrenuta je inicijativa čije su aktivnosti usmjerene ka povezivanju gradova, različitih kultura, posebno ka mladima i razvijanju njihove svijesti o posljedicama nuklearnog naoružanja. Tada je osnovana organizacija Gradonačelnici za mir – Mayors for peace, u saradnji sa kojom organizujemo večerašnji događaj. Ova organizacije je stvorena 1982. godine na sjednici Ujedninjenih nacija o razoružanju održanoj u Njujorku, a na predlog gradonačelnika Hirošime Takeshi Arakija. ” – kazao je otvarajući izložbu Crepulja.

Opština Kotor je punopravni član međunarodne organizacije Gradonačelnici za mir – Mayors for peace, koja okuplja 6 206 gradova iz svih krajeva svijeta.

U nedjelju 4.oktobra Kotor će posjetiti Brod mira koji ploveći po svjetskim lukama promoviše načela organizacije Gradonačelnici za mir – Mayors for peace, a u okviru brojnih aktivnosti, uključene su i hibakuše. Oni govoreći o svojim bolnim iskustvima nastoje da ukažu mladim generacijama o opasnostima od atomskog naoružanja.

Izložba se može pogledati do10. oktobra.

Najčitanije