13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba akademskog slikara Đorđa Rašovića na Gospi od Škrpjela

Izložba Đorđe Rašović

Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski Ordinarijat Kotor – Župni ured u Perastu uz pokroviteljstvo Opštine Kotor organizovali su povodom obilježavanja zlatnog jubileja – 50. godina svećeništva mons. Srećka Majića koji upravlja župom i peraškim svetištem više od 40 godina, izložbu u istoimenom svetilištu u Pomirdbenoj dvorani na otoku Gospa od Škrpjela na kojoj se predstavio mladi akademski slikar Đorđe Rašović iz Podgorice.

“Iz slike u sliku, umjetnik pronicljivo, vedro i spontano razvija sličan motiv, varirajući ga u više kolorističkih  kompozicionih varijanti, stvarajući maštovite prizore. Njegove slike su ekspresivne i dinamične sa snažnim simboličkim nabojem. Odlikuje ih istraživački duh, pronalaženje uvijek novih likovnih rješenja i velika umjetnička radoznalost. Posvećen je detaljima, koji kompoziciju čine posebnom.

Poput scena u stripovima, priče su uvjerljive i duhovite i predstavljaju bijeg od svakodnevnice, uobičajenog i očekivanog. Stoga, sasvim su razumljivi nazivi njegovih dijela: Put u život, Milenijum, Turist, Golf, Odmor, Sloboda, Maske, Tu sam, Otisak kandže, Roštilj, Porodica, Balon, Poker, Kafić, Kupanje …

Boje su čiste, snažne, zvučne i odišu svježinom. Često su postavljene komplementarno ili u toplo hladnom kontrastu, čime podupiru autorove snažne i dinamične i iznad svega maštovite kreacije.

Tako Đorđe oslanjajući se na likovno obrazovanje koje je stekao na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, slobodno, hrabro i vrijedno kreće na put gradeći sopstvemi likovni jezik i osvajajući svoje mjesto na savremenoj crnogorskoj likovnoj sceni, imun na savremene trendove i eksperimente u oblasti novih medija i raznovrsnih umjetničkih praksi. On se opredjeljuje za tradicionalan način izražavanja, koristeći tehnike ulja i akrilik na platnu, ostajući vjeran sebi i svojim porivima, dok inspiraciju za svoje radove crpi iz snova.

Gospa od Škrpjela – foto Anton Gula Marković

Ovo su bili i više nego dovoljni razlozi da se Galatea Gallery zainteresuje za ovog umjetnika i uključi ga u svoj program decenijske saradnje sa Župnim uredom u Perastu, jer je ovo već jedanaesta izložba koju zajedno organizuju Galatea Gallery i Biskupski Ordinarijat Kotor – Župni ured u Perastu, što je postala i tradicija uoči Fašinade ili blagdana Velika Gospa na otoku Gospa od Škrpjela.

Izložba, koju zainteresovana publika može vidjeti narednih dana, je otvorena uz pohvale slikaru da u svom radu, na krajnje prepoznatljiv i autentičan način, ostvaruje neobične likovne vizije, pune raskošne lirske osjećajnosti i neiskvarenog sentimenta”, saopštavaju organizatori.

Najčitanije